Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преображението" на Кафка оживява на благоевградска сцена

В Драматичния театър "Никола Вапцаров" в Благоевград текат последните репетиции на спектакъла "Преображението". Постановката по прочутата новела на Франц Кафка е на Веселка Кунчева, която е и автор на драматизацията заедно с Полина Христова.

"Кафка е много мой, "личен" автор, ако мога така да се изразя. И неговите проблеми, търсения са доста болезнени за самата мен. След дълго мислене се спряхме на този текст и решихме, че може би сме доузрели поне малко да усетим от тези, буквално, бездни, които той отваря пред човешкото същество.

Темата, която изследваме в спектакъла, е липсата на човешко общуване, лъжата между хората, която, разраствайки се като раков организъм, може да унищожи човека.

И най-страшното за мене е, когато сам започнеш да лъжеш себе си, за да си в някакъв комфорт, наложен отвън.


Всеки от актьорите се раздава абсолютно на максимум и дава от своята емоция, от своя житейски опит също, защото работя с млади хора – всичките надъхани и талантливи. Така че спектакълът става едно наше, живо творение, вдъхновено от текста на Кафка”, сподели в "Артефир" Веселка Кунчева.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

В представлението участват Борис Върбанов, Теодор Ненов, Ива Кънева, Гергана Цакова, Недиляна Павлик, Константина Георгиева, Пепа Манева, Йордан Ангелов, Гринго-Богдан Григоров, Калоян Лулчев.

Сценографията е дело на Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореографи – Явор Кунчев и Дорина Пунчева.

Премиерата на "Преображението" е на 30 май.

Снимки: ФС на ДТ "Никола Вапцаров"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени