Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

Сънят е ключов за невродегенеративните процеси в организма ни, казва още невробиологът

Доц. д-р Стоян Везенков
Снимка: Кармен Манукян

"Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка.
И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една клетка, на всеки един неврон, включително и на мозъка", разказа за "Нощен Хоризонт" д-р Стоян Везенков, невробиолог и ръководител на Центъра за приложни невронауки.
Наскоро излече от печат и новата му книга - Биопсихосоциална хомеостаза #Биофийдбек".

"Мозъкът е изолиран в черепната кутия от всякакави елетроматнитни влияния отвън. Обаче на собственото си сърце електромагнитното влияние е директно. Така че, както бие сърцето ни, буквално определя режимът на работа на целия мозък и на нервната система. Само по пулса може да се направи една прилична диагностика - така е било още от древонстта", поясни още д-р Везенков.

"Сънят е неразделна част от нервните процеси, от нервната система и дейност като цяло. Ако едно лице се лиши от сън, първият орган, система, която се компроментира е храносмилателната система. Което е изненада и за учените  - тоест оста - корем - мозък е много тясна и тя е свързана с фазите на съня.


Тоест сънят е свързан дълбоко със всумкването, с базовия основен процес на живота - храненето, което е много важно за всяка клетка. Тоест при нарушения на съня се появяват огромен спектър от симптоми и нарушения, включително във храненето.

Друго актуално е, че сънят е ключов за невродегенеративните процеси като равновесието в нерната ни система, в цялото ни тяло. Тоест когато сме будни, реално хомеостазата се нарушава и по време на сън се възстановява. Нервната система изключва, за да може да се възстанови, казано простичко, поясни още пред БНР д-р Везенков.

"Сънят има значение и за това да не развием МС, деменция, Алцхаймер...автоимунни заболявания - една от причините за тях може да бъде нарушеният сън, допълни още д-р Везенков.

По думите му качеството на съня е много важно, много по-важен е не будният човек, а дали човек спи добре.


Д-р Стоян Везенков е магистър по Молекулярна биология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър по Ерготерапия на Русенския университет "Ангел Кънчев", доктор по Невробиология на Университета "Георг-Август" в Гьотинген, Германия, сертифициран неврофийдбек терапевт от Института по неврофийдбек в Мюнхен, Германия. Автор на книги и на множество научни статии в областта на приложните невронауки. Води лекции, семинари, уъркшопи и обучения за биологичната обратна връзка и нейните приложения. Разработил е комплексна програма за биофийдбек невротерапия и неврорехабилитация при вегетативно-съдова дистония и синдром на вегетативна дисфункция (хипертония, безсъние, главоболие, коремна болка, синдром на раздразнено черво, вегетативни кризи, паник атаки, сърцебиене, задух и др.) Водещ специалист в областта на психофизиологията на заекването. Изследовател и създател на методика за биофийдбек превенция и невротерапия на екранни деца. Създател и ръководител на Центъра за приложни невронауки в София.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна