Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако кучетата снимаха документални филми

Ако кучетата снимаха документални филми, как би изглеждал светът през техните очи? Този въпрос преди повече от десет години дава начало на проекта "Догументъри". Днес кратката версия на филма, адаптирана за деца, ще бъде представена от неговата режисьорка Илина Перянова.

Премиерната прожекция започва в 20.15 ч. и е едно от последните събития в Дома на киното, който затваря врати в сряда, за неуточнен период.

Герои в "Догументъри" стават Ася, която отраства сред безстопанствените кучета в приют “Надежда”, където майка ѝ работи като гледач, и Розалин Шмих, която е част от "Бандата на 1500-те" – група доброволци, които помагат на Общински приют за кучета с. Горни Богров. 

Филмът следва и двама ловци от общинско предприятие "Екоравновесие" – Альоша и Андрей, докато обикалят София и се срещат с различни случаи, свързани с бездомните животни в града.

Пълнометражната версия на проекта "Спасители: догументари" е снимана между 2012 и 2022 година и има за цел да ни осведоми и да провокира диалог относно отношението към бездомните животни. Късометражната версия на филма е направена специално за да бъде показвана пред деца.

Чуйте Илина Перянова и Розалин Шмих в "Артефир".

Снимка – Дом на киното

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!