Късометражният документален филм "Кукери" на режисьора Килиан Ласаблиер бе заснет и продуциран от престижното американско списание "The New Yorker". Лентата, която е представена в изданието с близо 100-годишна история, пресъздава българския дух и традицията, обичая кукерство и въпроса за предаването на традицията от поколения на поколение.
Ласаблиер се вдъхновява от българската традиция кукеруване и от нейната магичност и връзката, която изгражда в цели родове и семейства. Режисьорът на филма Килиан се докосва до магията на кукерите чрез снимките на френския фотограф Чарлз Фреже и постепенно превръща идеята си за филм в реалност с помощта на хореографа Коста Каракашян и продуцента Еди Шварц.
Ласаблиер прекарва месеци в планиране, посещава села в България, проучва, прави интервюта. Заснемането на филма обаче се случва за пет дни – в края на февруари и началото на март 2022 г. Тогава режисьорът и екипът му посещават седем различни села, сред които Разлог, Банско, Бела вода, Драгичево, Варвара, Калугерово, Ярджиловци и се среща с повече от четиридесет кукери.
Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с хореографа Коста Каракашян и продуцента Еди Шварц.
Снимки – "The New Yorker"