Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски маршрути: За музейната сбирка в Софийската синагога

Снимка: sofiasynagogue.com

"В Централната софийска синагога се помещава музейна сбирка, чрез която много ни се иска да разкажем различни лични истории. Досега сбирката представяше по-скоро исторически преглед, но ние осъзнаваме, че има много хора в България, особено младите хора, никога не са се срещали с евреи, не знаят кои са. За съжаление, медиите невинаги дават добра представа за еврейската общност. Много често и чужденците, които идват тук, не знаят нищо за българската еврейска общност, за нашите традиции и нашата култура", разказва Максим Делчев, председател на Централен израилтянски духовен съвет.

С него говорим за това как се събира музейна сбирка, която да разказва лични истории, така че уроците по история да не звучат само като сухи факти или статистика, а да можем да видим лицата на реални хора.

"Нашият план е в рамките на следващите две години горният етаж на синагогата да се превърне в едно място, в което хората да могат да научават повече за евреите, за историята, за традициите", казва Максим Делчев.

По думите му Централната софийска синагога има два самостоятелни живота. "Тя е духовен център на еврейската общност в България, и същевременно е и културна забележителност, паметник на културата в столицата. И ние се опитваме тези два живота да съжителстват заедно – синагогата да е отворена за посещения, за туристи – всеки един човек, без значение дали е посетител на града или жител може да я дойде и да влезе тук, но тя е също така и духовен център",казваМаксим Делчев.


Той разказва също така, че Централната софийска синагога има специална програма за посещение на ученици и ако има преподаватели, които искат да доведат своите ученици, просто трябва да се свържат с тях.

Максим Делчев обяснява не само за музея към Централната софийска синагогата, но и за това защо е необходимо вратите на подобен храм да бъдат винаги широко отворени. "Нашата традиция, както и традицията на тази страна е да живеем заедно", казва той.

Защо са толкова важни личните истории и как може да бъде обогатена колекцията на музея към Централната софийска синагога, чуйте разговора с Максим Делчев.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Максим Делчев в предаването "А сега накъде".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна