Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Квартални истории" на кино

Платформата "Кинематограф" започва нова поредица "Квартални истории", в чиито рамки тази вечер в кино "Сине гранд" ще бъдат показани късометражните  филми "Под един покрив" на Симеон Цончев и "Празник" на Антония Милчева.

"В "Празник" става дума за една група приятели, които са близки отдавна, в момента на действието са около 30-годишни. Това са неща, свят и хора, които аз познавам и които са ми близки – казва режисьорката Антония Милчева – Когато става дума за група приятели, които са вървели заедно дълго време, но с порастването всеки тръгва в своя посока, без да разбира и без да усеща и хората се раздалечават. Тези взаимоотношения някак вървят по инерция, но на един празник човек трябва реално да се изправи пред въпроса какво стана с нас и къде сме сега. Виждаме ли се, разбираме ли се?"

Историята на "Под един покрив" също третира проблема за самотата, но тук става дума за двама възрастни мъже, които търсят да намерят път към себе си. "Сценарият е на моя приятел Христо Захараки – казва режисьорът Симеон Цончев – За ролята на единия герой се спряхме на много симпатичния гръцки музикант Панайотис Хронис, правихме кастинг в Северна Гърция и той направо ни взе акъла. Трябваше ни автентичен гръцки музикант."

Според двамата режисьори мястото на късометражното кино е в обществената телевизия, иначе то може да се види само във фестивални програми и в различни частни инициативи.

Чуйте Антония Милчева и Симеон Цончев в "Артефир".

Снимка –  "Кинематограф" 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна