Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ингеборг Братоева: Никога няма да бъде награден с "Оскар" български филм, който имитира холивудско кино

Проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева получи тазгодишната награда за оперативна критика на Съюза на филмовите дейци, както и наградата "Златен век" за принос в българската култура.

"В момента сме във вихъра на големи промени и в киноиндустрията и в света, в който живеем. – казва тя – Европейското кино, особено след Втората световна война, се опитва да бъде изкуство, има европейски фондове, които и до днес подържат това схващане. Нещата отиват натам да има изкуство на движещото се изображение, не само кино. Вече има аудио-визуален фолклор в интернет. Въпросът е каква част от това е изкуство?

Миналата и тази година бях поканена да бъда част от журито на наградите "Златен глобус" и там имаше прекрасни антиполитически коректни малки филми. В крайна сметка обаче наградите бяха присъдени не на прекрасни малки филми, а на големите индустриални продукти. Тълкувам това или като лобизъм или като факт, че днес се оценяват високобюджетни продукции и малките революционни филми остават извън интереса на критиците.

В киното днес, повече в Холивуд, но и в Европа, се налагат цензурни ограничения. Политически-коректно толериране на творби и хора. Ако съвременното българско кино иска да получава награди на някакви международни фестивали също му се налага да се съобразява с тази тенденция. В недоумение съм защо българските филми не кандидатстват за "Златен глобус" например. Никога няма да бъде награден български филм, който имитира холивудско кино. Трябва да правим български филми, оригинални. Няма смисъл да се правим на част от американската филмова индустрия."


Ингеборг Братоева-Даракчиева е професор в сектор "Екранни изкуства" на Института за изследване на изкуствата при БАН. Тя е преподавател в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" и в СУ "Св. Климент Охридски". Член е на Международната организация на филмовите критици ФИПРЕССИ.

Снимка: ФС на Ингеборг Братоева-Даракчиева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна