Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 ученици взеха участие в конкурса “Живеем в земята на Ботев"

Снимка: БНР

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Националният конкурс за стихотворение и/или есе на тема "Живеем в земята на Ботев" се провежда за 27-а година. Организатори са Центърът за подкрепа и личностно развитие "Център за работа с деца" и Общината във Враца, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието (РУО) в града под Околчица. Конкурсът тази година е посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Тази година за участие в конкурса своите творби изпратиха 239 ученици от цялата страна. Произведенията им бяха оценени от жури в две възрастови категории – от IV до VII клас и от VIII до XII клас.

Отличените млади автори бяха наградени на церемония във Враца по време, на която те представиха творбите си.

На церемония във Враца, някои от отличените ученици споделиха своите впечатления. Марко Семов, който участва с есе, споделя, че главната му мотивация за участие в конкурса е била неговата учителка по литература. Той изрази убеждението си, че винаги трябва да има място за Христо Ботев в живота на българите и подчерта, че това трябва да бъде, не само в националния и социален аспект, но и в личностното усещане на всеки от нас. Той смята, че Ботев би се занимавал с нещо по-чисто и искрено от политика в днешно време и си го представя като народен будител.

Друг ученик, Дария Георгиева от Плевен, която участва със стихотворението “По Ботевски ще те обичам“, сподели, че за нея Христо Ботев е въплъщение на любовта. Той я вдъхновява с начина, по който говори за либето и родината. За нея той е безстрашен юнак и най-величавата личност в българската история, а думата, която би използвала, за да го опише, е "българин".

Конкурсът продължава да бъде важен форум за младите гласове, които изразяват своите идеи и усещания през стихове и есета, посветени на Христо Ботев и неговото наследство.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!