Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Трифонова: Ботев е уникален в българската история

| обновено на 02.06.23 в 10:05
Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС

В Деня на Ботев гост в студиото на "Нашият ден" е режисьорката Иглика Трифонова. Тя споделя своите мисли и възхищение към личността на Христо Ботев, като го определя като “уникален“ в българската история. Трифонова изтъква, че Ботев е не само поет, но и много творчески човек, чието творчество достига до “най-високите нива на литературата, а именно поезията“.

В предаването режисьорката подчертава високите стремежи и саможертвата, на която се отдава Ботев. Според Иглика Трифонова неговият живот може да се опише като “древногръцка трагедия“. Тя изразява възхищение към Ботев като личност, която вдъхновява и предизвиква мислене за възможностите на човека.

Освен мисли за личността на Христо Ботев в ефира на предаването Иглика Трифонова споделя и своето мнение за политическата ситуация в България. Тя изразява съжаление за “отблъскващите и ужасни сцени“, които се наблюдават в парламента, особено в последната седмица.

Режисьорката определя днешното време като “горчиво“ и предупреди за опасността от изразходване и девалвация на думите.

"Думите много девалвираха в това време на талантливи популисти, особено при политиците. Това е страшно изразходване на думи, на честност и на откритост. Хората, които извършват това кощунство с езика, не си дават сметка, че то неминуемо ще се обърне срещу тях“, посочва тя.

В интервюто Трифонова призовава за запазване на самообладание и приемане на прагматични решения. Тя подчертава важността на прагматизма в политически ситуации като тези, които наблюдаваме в момента. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна