Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Светла Стоянова, НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки

Снимка: БГНЕС

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки до започване на работа или до началото на академичната учебна година, припомнят от НАП. Пред БНР експертът от агенцията Светла Стоянова обясни:

"Хубаво е учениците, които са завършили тази година, да знаят и в еуфорията си да не забравят, че оттук нататък имат задължение за своето здравно осигуряване. Към датата на завършването си, те са били осигурени за сметка на държавния бюджет. Оттук нататък те имат ангажименти и задължения за своето здравно осигуряване. От датата на завършването до момента, до който те не започнат да упражняват трудова дейност или до момента, до който те не бъдат приети студенти редовно обучение, за този период те следва месечно за своя сметка да внасят здравно-осигурителни вноски. Размерът им е 28,4 лв. месечно. Преди това те трябва да подадат декларация - Образец 7, с която да декларират датата, от която те влизат в кръга на задължените лица на това основание".

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Стоянова отбеляза, че декларацията може да се подаде по пощата с обратна разписка, онлайн чрез ПИК код, с електронен подпис или в офис на НАП.

Българските студенти в чужбина, които отговарят на условията по Закона за здравното осигуряване, също подлежат на здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, каза Стоянова и уточни, че това се отнася за случаите, когато те не упражняват трудова дейност там и не са осигурени на друго основание. 

Зрелостниците, които не са започнали работа и няма да бъдат студенти, трябва да продължат да се осигуряват за своя сметка, напомни още Светла Стоянова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.