Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николета Петкова: Хората да помнят големите трагедии, които са се случвали, но да отдаваме почит на видните, бележитите българи!

С изложба „Разруха по Рихтер“ почетоха 110-ата годишнина от земетресението в Горна Оряховица

Изложбата е посветена и на паметта на д-р Стайко Стайков, основоположник на сеизмологията в България.

Пламен Мадемов и Николета Петкова при фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер
Снимка: Здравка Маслянкова

С фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер“ историческите музеи в Горна Оряховица и в Стрелча почетоха 110-ата годишнина от земетресението, унищожило железничарския град, и паметта на д-р Стайко Стайков, основоположник на сеизмологията в България.

Земетресението започва в 11,34 часа на 1 юни 1913 година. За две седмици 79 труса унищожават близо 90 на сто от сградите в Горна Оряховица, където е бил епицентърът. Последствията от злощастното събитие са запечатани в стари снимки и пощенски картички, съхранени в архивите на Историческия музей – Горна Оряховица, които представяме в мащабна изложба, разказа за "Закуска на тревата" музейният директор Пламен Мадемов:

Фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер 

„И това, което по-малко се знае от историята, но ние наблегнахме в материалите е, че няколко дни след това минава едно унищожително торнадо, нещо рязко срещано за нашите ширини, което допълнително унищожава това, което земният трус е пощадил. Горна Оряховица наистина е имала сериозни години на изпитание, към това прибавяме, че тогава са били Балканските войни, мъжете са били на фронта“.

Фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер

Земетресението взема 16 жертви, основно ученички от девическата гимназия в Горна Оряховица. Градът буквално е заличен, за да възкръсне след десетина години като един от проспериращите индустриални центрове на България в условията на национална катастрофа след Първата световна война. 

„Тотално затриване на един град. В крайна сметка Горна Оряховица успява. Хората се събират, мотивират се, дали, може би, защото земетресението ги прави равни – от градоначалника до последния, най-бедния. Десетина години след това Горна Оряховица прави едно от първите летища в България, има първия международен мострен панаир със световни изложители. Горна Оряховица успява да се възстанови с нов облик, с нови улици, с електричество“, допълни Мадемов.

Фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер

В експозицията на горнооряховския музей музеят в Стрелча прибави своята, посветена на основоположника на климатологията и сеизмологията в България. Д-р Стайко Стайков прави значително изследване на Горнооряховското земетресение от 1913 г. и с резултатите от своята работа полага основите на инструменталното определяне на земетресенията с инсталирането на първия сеизмограф у нас, но загива много млад в Първата световна война, посочи пред "Хоризонт" директорът на музея в Стрелча Николета Петкова

„По негово настояване се купуват и монтират първите сеизмографи. Само той работи с тях. По негово настояване се монтира първият 1000-килограмовсеизмограф. Първото изследване, което се прави в България за земетресение от такъв мащаб, е точно за Горнооряховското. Прави го Стайко Стайков. Трудът му е издаден посмъртно и се счита за еталон за изследване на такъв природен катаклизъм. Изследването е изпратено до всички метеорологични станции в Европа, до университетите. Той оспорва една от основните формули за изчисление на епицентър на земетресение. Предлага нова формула. Все още се използва тази формула. За съжаление, е изпратен на фронта и е убит, на 32 години си отива“.

Фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер

Експозицията „Разруха по Рихтер“ за унищожителното земетресение от преди 110 години може да бъде разгледана през цялото лято в горнооряховския музей, а за смисъла ѝ музейните директори Пламен Мадемов и Николета Петкова коментираха: 

„И най-черните години, в най-тежките години на изпитание, когато се чудиш защо и как ти се случва, но намираш начин да се мотивираш и да се възстановиш“, посочи Мадемов.


„Важно е хората да помнят големите трагедии, които са се случвали, но да отдаваме почит на видните, бележитите българи, които с течение на времето започнат все повече и повече да се забравят“, допълни Петкова. 

Държавата и обществото не са подготвени за трагедии от такива мащаби, коментираха посетители на изложбата. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.