Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Спиридонова: "Ножицата" е една история за семейната памет на България

2
Юлия Спиридонова и Дамян Дамянов на Панаира на книгата - пролет 2023
Снимка: Личен архив

Юлия Спиридонова е първият български писател, номиниран за най-голямата световна награда за детска литература „Възпоменателна награда Астрид Линдгрен“. При това седем години подред.

На Пролетния панаир на книгата в София беше представена новата й книга "Ножицата" с илюстрации на художника Дамян Дамянов.

Много, много отдавна, преди почти три столетия, войникът Хубан донесъл в дома си стоманена ножица. През годините тя се предавала от поколение на поколение, а ръцете, които я докосвали, били на учители и търговци, духовници и революционери, войници и художници.

Ножицата преживявала много чудни, смешни, страшни и дори мистични приключения и взела участие в преломни за България събития. С времето от обикновен инструмент тя се превърнала в нещо повече. Станала вълшебен ключ към родовата памет. Така един ден, когато ножицата се оказала далеч от България, силата ѝ се събудила и дошло време да се разкаже нейната история.

Надникнете в това прозорче към миналото. Там може да откриете частица от себе си.

"Повече от 30 акварелни илюстрации има в книгата. Те са великолепни и Дамян създаде шедьовър.

А ножицата съществува от много години в семейството ни. Моят съпруг ме подтигна към това да напиша книга за нея...Всъщност книгата трябва да си дойде сама. А пък да пишеш за деца на сериозни исторически теми, това е много трудно.

Така се появи една история за семейната памет на България. Както и историята на моя голям род - Спиридоновия род. И ножицата е преминала като наследство през всичките ни роднини.

Но същевременно тази ножица разказва за Древен Египет и стига до българското Възраждане, има вплетена дори фантастична история, разказана от моята баба...дори Титаник присъства в нашите семейни истории.

Ножицата дори е осъдена от Народния съд. След това тя е изселена. Участва в самодеен театър през 50 - те години с моите дядо и баба...Ще прочетете и за Кольо Фичето, все са истории, запазени в моето семейство - ще обиколите цяла вселена от светове и герои в нея", разказа за "Закуска на тревата" Юлия Спиридонова.

Защото децата ни имат нужда да знаят родовата си памет! - категорична е писателката.

Ето така - необикновените истории на Юлия Спиридонова и великолепните илюстрации на Дамян Дамянов ви отвеждат на вълнуващо пътешествие в дебрите на българското минало.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна