Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката Палеонтология е динамично развиваща се, казва докторантът в Националния природонаучен музей при БАН

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

Новата книга на Николов е „Песента на титаните: история за динозаври“

"Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите.

В науката Палеонтология има много новости, които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се.

През последните 25 години всяка година се описват между 30 и 50 вида нови динозаври", разказа в "Нощен Хоризонт" Владимир Николов, който е и докторант в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, палеонтолог и палеоилюстратор.

ucalgary.ca

Разбира се, Николов е вдъхновен за заниманията си от поредицата на Стивън Спилбърг - "Джурасик парк".

"Това означава, че в последните 20 години разнообразието на динозаврите се е увеличило и са описани около 1000 нови вида. Аз лично не си правя труда да запомня имената на всички нови видове, не е възможно...", сподели още Николов.

Николов проследява и работи активно по динозавърското находище край град Трън.

За една от тези експедиции ни разказва той в книгата си „Песента на титаните: история за динозаври“. Прави го в седем увлекателни разказа.

Илюстрирал е също и детската книга „Excavate! Dinosaurs: Paper toy Paleontology, негова е корицата на българският варианта на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на проф.Стийв Брусати.

ЕПА/БГНЕС

По думите на Николов никой не е дал досега убедителен отговор защо динозаврите са толкова харесвани от децата:

"Може би защото те приличат на митологични същества, но за разлика от тях динозаврите могат да бъдат изследвани по техните фосили, знаем вече много неща за тях, знаем, че те са били владетели на планетата. Особено хищните техни преставители излъчват една сила и мощ, което се харесва на хората", каза още пред БНР палеонтологът.

"Досега с премиерата на книгата се срещнах с много интересни хора. Книгага почти свърши и очакваме допечатка, защото на 24 юни ще има премиера в Пловид в рамките на фестивала - "Пловдив чете", после отивам в Асеновград, а на 23 юни пак в Пловдив ще имам и ратолница по палеорат и всеки, коийто иска да рисува истински динозаври, може да заповяда, за да рисува с мен", разказа за новата си книга -  „Песента на титаните“ Владимир Николов.

Според него българската публика има интерес към палеонтологията, макар и не толкова, колкото му се иска, но го радва, че много младежи се вълнуат от темата.

В началото на юни месец Николов заминава на експедиция близо до Чирпан в търсене на праисторически бозайници, а през август ще бъде 6 - та експедиция до находището край Трън.

"Надявам се с нас да бъде с нас проф.Стийв Брусати. Той много хареса българската кухня, но и също е възхитен от нашата работа и от нашите находки, а когато започнем да публикуваме вече официално за находките в научните спиасния ще бъде доста интересно...", сподели за БНР палеонтологът.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!