Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от цял свят нарисуваха природните чудеса на родината си

Българийо, аз всичко тебе дадох:
душа, сърце, любов, зари небесни,
от теб приети - върнах ти ги в песни.

Из „Съзерцание“ – Иван Вазов, 1919 г.

Век след лиричното обяснение в принадлежност към България на Патриарха на българската литература Иван Вазов, същото направиха, но чрез рисунки, повече от 200 малки българчета, пръснати из целия свят. Преди две години ви разказахме за международния конкурс „Природните чудеса на България“, организиран съвместно от Българското неделно училище „БулгаринА” в Пескара и Културна асоциация AIBIA, под патронажа на българското посолство в Рим, а днес с гордост продължаваме тази историята за пътя към себе си.

„В онзи момент, когато светът се затвори заради пандемията, и всичко притихна, конкурсът беше и продължава да бъде едно духовно послание към българските деца, вяра в техния съзидателен талант и надежда за България“, каза пред Радио България Росица Лазарова-Сбаралия, от асоциация AIBIA. Думите й носят емоцията от откриването точно на 1 юни 2023г. – Международния ден на детето, на изложбата „Природните чудеса на България“ в галерия „България“ в центъра на Рим. „Присъстващите бяха удивени и пленени от интерпретацията и уникалните идеи на нашите малки големи художници“- разказва ни Росица Лазарова-Сбаралия.

Росица Лазарова-Сбаралия

„Галерията се изпълни с гости и приятели и аз лично бях много изненадата, че дойдоха толкова млади хора - и българи, и италианци. Между тях беше и младият фотограф и режисьор Борис Славчев, известен с филма си „Заветът на Борис Христов“. Всички бяха силно впечатлени от багрите и сюжета на картините на нашите деца. Впечатлихме много италианците, които изразиха желание да посетят България при това не само заради нашите морски курорти, но и да видят величествените ни планини, нашите пещери, живописното ждрело на река Арда, Скопските пирамиди, Крушунските водопади и много други магически места по земите ни. Благодарение на децата грейна цялото величие на българската природа и спечелихме много нови приятели и това е най-голямата награда за всички нас - организатори и участници“ – разказа Росица Лазарова-Сбаралия пред Радио България.

Огромна благодарност и признателност тя изрази и към председателя на журито д-р Вероника Якимова, която е съдействала и за изработването на дипломи за всички малки участници в събитието. А всичко започва преди две години от онлайн урок за планината Родопи в БНУ „БулгаринА” в Пескара. Тогава Росица решила чрез любимото детско занимание – рисуването, да предизвика любопитството на децата към българската природа. Интересът бил толкова голям, че прераснал в идея за международен конкурс.

„Трябва да ви кажа, че, когато го обявихме, не знаехме какво точно ще се случи и очаквахме с трепет всеки имейл. И изведнъж заваляха картини, коя от коя по-хубави, от чужбина и България и конкурсът се превърна в истинско събитие за нас.“

Самата изложба в Рим е направена именно с изпратените по имейли рисунки, снимани с телефоните на майка, татко, баба.

Борис Славчев и Росица Лазарова-Сбаралия

„Това не са професионални картини, но носят детското желание, вдъхновение и чувство за принадлежност“, категорична е Росица. И до днес тя си спомня първите пристигнали работи на учениците от БНУ „Христо Ботев“ в испанския град Торент и изключително активното участие на децата от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Преподавателят по български език в училището във френската столица Янета Димитрова също се връща назад в спомените си:

„Децата рисуваха с огромно удоволствие и двама от нашите ученици се класираха на челните места в конкурса. По-късно в училището получихме страхотни календари с рисунките на децата от цял свят. Такова вълнение предизвика този календар, а Уфук Самет, ученикът, който беше включен в него с картина на „Розовата долина“ беше безкрайно горд. Прекрасна инициатива и съм много щастлива, че днес тя може да бъде видяна от повече хора.“

Темите, свързани с България винаги будят огромно любопитство сред възпитаниците ни, защото те искат да научат повече за родината си, казва още Янета Димитрова. Според нея това е и причината за голямото участие на българчетата от Париж в международни конкурси през годината и успехите им да са съизмерими с техните връстници, които се готвят в българска среда. Само за настоящата учебна година близо 60 ученици от БУ „Иван Вазов“ са получили 114 награди от 29 конкурса. „Средно годишно ние печелим по около 180 награди“, гордо допълва Димитрова.

„При нас, които сме чужбина, всичко свързано с България, чувствата ни към и за България са много по-изострени. Може би защото го няма това обременяване от делничните проблеми на страната. За децата в чужбина България това са на първо място баба и дядо и роднините там. Те свързват България с близките им хора, с най-скъпите си преживявания по време на ваканциите си, свързват я с прекрасната й природа и със сигурност ценят много повече от сънародниците ни в страната това, което виждат веднъж или два пъти в годината – разказва ни Янета Димитрова. – Техните родители се стремят да им показват повече от тези вълшебни места, за да познават корените си. Това е и смисълът на българските неделни училища. Не просто трябва да ги научиш да четат и пишат, а да разберат кои са. Повечето ни деца са от смесени бракове и ние винаги търсим българската следа, от която да продължат своя път. Търсим чувството за принадлежност, което е най-важно.“

Търсенето на корените и чувството на гордост от родината не е обвързано с географски граници. Доказват го и учениците на Елеонора Асенова в ръководения от нея Център за изкуство, култура и образование в София. По време на пандемията един от родителите й казва за конкурса „Природните чудеса на България“ и Елеонора решава да даде задача на малките художници да нарисуват най-интересните места у нас, които са посещавали.

„Конкурсът беше провокация да се разходим виртуално и във въображението си из България и да видим какви чудни кътчета имаме – обяснява Елеонора Асенова пред Радио България. – Допълнително към това, което те споделяха им намирах и илюстративен материал за дадените места. Детенцето от нашия център, което беше класирано на първо място - Димитър Петков, тази година е седмокласник и продължава да рисува, като тази година получи награда от Япония от международен конкурс с участието на над 9000 рисунки. За децата е много важна външната оценка, от хора, които не са техни близки.“

А за нас, възрастните, да не забравяме да гледаме света през детските очи, дори само за малко. „Природните чудеса на България“, вдъхновени от детските емоции и нарисувани с въображение, ще могат да бъдат разгледани до края на юли в Галерия „България“ в Рим. Покана към изложбата вече има и от италианските градове Ричоне и Милано, а най-голямата амбиция на Росица Лазарова-Сбаралия е рисунките да бъдат показани и в България. А дотогава:

„Искам да пожелая на всички слушатели да бъдем здрави, по детски щастливи, да не забравяме умението си да се вдъхновяваме и мечтаем всеки ден и да бъдем винаги добротворни“ - обръща се към слушателите на Радио България Росица Лазарова-Сбаралия.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна