Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рентгеновите лучи"

Снимка: rilski.com

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков. Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на диагноза, екипната работа и кариерното развитие на младите лекари.

В поредното издание "За здравето" отговорихме и на редица слушателски тревоги: каква е дозата на облъчване при различните високотехнологични изследвания, има ли риск за здравето при използване на контрастни вещества, кои системи в организма трябва да бъдат редовно обследвани от скенер или ЯМР?

Доц. Пенков (на снимката) благодари на своите колеги от болницата, с които години наред работят в екип и отношенията им, прераснали в приятелски, невероятно позитивно влияят на работата. Говорихме за учителите по рентгенология, за влиянието на родителите при избора на професия. Към позицията на Марин Пенков (син на двама лекари) се присъедини и д-р Стефан Константинов – познат като бивш зам.-председател на БЛС, министър на здравеопазването, директор на болница. Той също изрази благодарност към своите родители-лекари, от които е наследил обичта и уважението към лекарската професия. На въпрос кое е преобладаващо в тяхната работа? – разочарованието или удовлетворението, и двамата медици бяха категорични, че положителните емоции на лекаря са незаменим източник на сили и енергия да помагаш на хората!

По повод Международния ден за борба с миастения гравис в предаването участва Ирена Нешовска – председател на едноименна фондация. Тя изтъкна своята болка от липсата на адекватна грижа за пациентите с това рядко заболяване, за които мускулната болка и скованост, когнитивните проблеми, задухът и редица други симптоми са всекидневие. В разговора бе изразена и надежда, че НЗОК и другите здравни институции ще помогнат в битката за качество на живот на страдащите от миастения гравис.

Традиционно поредицата "За здравето" преминава на "летен режим" от 10 юни до 9 септември 2023 г. В рамките на периода ще чуете 14 предавания под мотото "Избрано от програма "Христо Ботев". Слушайте ги, защото дори и при повторно излъчване има какво да бъде научено. Както казвам: темите за здраве никога не остаряват, стареем ние, хората!

Целият екип "За здравето" – музикалните редактори и тонрежисьори, редакторът Кирил Чобанов и аз, Стойчо Стоев, Ви желаем слънчеви дни, независимо къде ще ви намерим със своите избрани послания: на морето, в планината, на полето, в къщи...

Снимки: rilski.com
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна