Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Василева – всяка картина е монолог на артиста

10
Здравка Василева
Снимка: Ани Петрова

Здравка Василева гради своя личен път в изкуството със своя характерен и запомнящ се и уникален образ на живописец. Като професор по живопис и композиция, ръководител на катедра Живопис, на проекти, на студентски изложби, тя е от водачите на новите поколения млади живописци.

С тези думи на Вихра Пешева ви въвеждаме в самостоятелната изложба на Здравка Василева в галерия "Астри", назована "Монолози за красивото"“. 

Експозицията ни среща с новите платна на художничката, в различни от предишната ѝ изложба формати и сюжети, като всяка картина е "монолог" на артиста, за това кое и какво намира за красиво – дали женската фигура в различни състояния и пози, гледката през прозореца, светлината и отражението в огледалото. Така зрителят превръща разказа на художника в своя преживяна история. 

Важно е да се каже още, че колоритът, цветовете в тези нейни платна са мощни, различни, наситени като същност – в червено, лилаво, синьо, ултрамарин. 

Здравка Василева има дар слово, защото е и преподавател. В "Артефир" тя представи своята изложба в галерия "Астри", назована "Монолози за красивото".

Изложбата може да бъде видяна до 17 юни в столичната галерия "Астри".

Снимка – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени