Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Богомил Николов от "Активни потребители":

Безопасност на храните – как да върнем доверието на потребителите?

| обновено на 07.06.23 в 10:08
Снимка: bulgaria.representation.ec.europa.eu

Световният ден за безопасност на храните се отбелязва всяка година на 7 юни с цел да подчертае важността на предотвратяването, откриването и управлението на рисковете, свързани с хранителната безопасност. Този ден има за цел да допринесе за осигуряването на продоволствена сигурност, здраве, икономическо благосъстояние, устойчиво развитие и достъп до пазара.

Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", сподели мнение и препоръки към потребителите  в ефира на "Нашият ден". Той посочи, че проблемът с доверието в храните е налице, за което има множество обяснения.

“В миналото хората се хранеха с продукти, достигащи до тях от максимум 50-километрово разстояние, произведени от познати хора и купувани от местния пазар, където търговците бяха запознати с потребителите“, казва той.

Според него в днешно време нещата са по-сложни. Храната пътува на десетки хиляди километри, за да достигне до нас. Връзката между производителите, търговците и потребителите е заменена от нормативни правила и регулации, които изискват ефективен контрол от страна на контролни органи. Богомил Николов посочи в предаването, че голямото предизвикателство в наши дни е да се възстанови доверието в работата на контролните органи.

Той обясни още, че за да се продължи напред, се нуждаем от възможно най-ефективен контрол върху всички продукти, които достигат до нашите маси. “На теория имаме всички необходими знания за осъществяване на такъв контрол, но в практиката все още съществуват предизвикателства, които зависят от нас всички“, казва той. 

Световният ден за безопасност на храните служи като напомняне за важността на продоволствената сигурност и необходимостта от мерките за предпазване от рисковете, свързани с хранителната безопасност. Той ни призовава да се съсредоточим върху ефективния контрол на храните, които консумираме, за да се гарантира безопасността и качеството им.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна