Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканска диета – без какво да не сядаме на масата?

| обновено на 07.06.23 в 11:38
Снимка: Ани Петрова

Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене, в предаването "Нашият ден" по повод Световния ден за безопасност на храните. Той разглежда балканската диета, като подчертава важността на хранителните традиции.

Специалистът подчертава, че начинът на хранене, който имаме, е базиран на хранителни традиции, които се развиват 8000 години. Според него двете важни революции в храненето са свързани с откриването на огъня и консумацията на печено месо, както и производството на хляб в Египет преди около 2000 години. Тези елементи се отразяват върху начина, по който се храним, но е необходимо да се фокусираме върху балансирането на хранителния режим, включващ белтъчини, въглехидрати и мазнини.

В предаването д-р Ханджиев предупреждава за потенциалните вреди от диети, които не са разработени от специалисти. Важно е да се вземат предвид индивидуалните здравословни състояния на хората при определяне на оптималния хранителен режим. Например, пълнозърнестият хляб може да бъде полезен, но за хората със стомашни заболявания, като язва на стомаха или хроничен гастрит, се препоръчва консумацията на бял хляб, който се понася по-лесно от тях. “Винаги трябва да се слушат препоръките на лекарите“, предупреждава той.

Балканската диета се отличава с включването на пробиотици и пчелни продукти, които имат важна роля. Разнообразието от храни, които консумираме, е от съществено значение. Трапезата трябва да включва сирена, кисело и прясно мляко, както и дни, в които се консумира месо.

Доц. Ханджиев изразява загриженост заради ниското ниво на консумация на прясно мляко и риба в България. Според международни проучвания България заема последно място в Европейския съюз по отношение на консумацията на прясно мляко, което е тревожно. Той подчертава, че ние рядко консумираме риба, което също се отразява отрицателно.

Друг аспект, който доц. Ханджиев споменава, е ползата от слънчогледовото олио. Той посочва, че това масло е изключително полезно и не трябва да бъде замествано с други масла, като зехтин.

В заключение, балканската диета представлява комбинация от традиционни храни и хранителни навици, които се проследяват от хилядолетия. Важно е да се запазят балансът и разнообразието в хранителния режим, като се отдава приоритет на пробиотиците, пчелните продукти, сиренето, млякото и слънчогледовото олио. Доц. д-р Светослав Ханджиев ни напомня, че здравословното хранене трябва да бъде индивидуализирано и да отчита специфичните нужди на всяка единична личност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!