Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Плачков за взрива на "Нова Каховка": Мащабен руски терористичен акт

Иван Плачков
Снимка: Стопкадър

"Такъв терористичен акт не помня, много е мащабен. ... Не мога да разбера защо се води дискусия кой е взривил язовирната стена на "Нова Каховка". Еднозначно е, че тя е взривена от руските окупатори. Дори от техническа гледна точка, ако се погледне, взривът е много отдолу на стената - там е машинната зала, където са хидротурбините и генераторите. Цялата машинна зала, цялото оборудване са разрушени. Не може там никаква украинска или друга ракета да направи такова разрушение. ".  

Това каза пред БНР Иван Плачков, украински политик от български произход, бивш енергиен министър в три правителства.

Той припомни, че през 1941 г., когато войските на СССР са настъпвали срещу немските, е имало подобен случай, при който са загинали много украинци и съветски войници:

"Това е стилът на руската войска - няма никакви граници. Не мислят изобщо за хората".

Плачков обясни, че има много загинали и пострадали след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка":

"Огромен е проблемът с водоснабдяването. Не само за хората, а и за заводи и фабрики, за напояване на земеделски площи - 500 хил. хектара, които без мелиорация ще станат диви полета. Много е мащабен този терористичен акт".

Язовирът снабдява с вода и Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол. 

По думите му ситуацията в Запорожката АЕЦ е много тревожна:

"Условно може да се каже, че за охлаждането на централата ситуацията не е критична. Но АЕЦ-а е окупирана и има много руски войски, много оръжие и боеприпаси. В някакъв момент може да стане терористичен акт с ядрена заплаха. Там работи персонал от "Росатом", от Русия. ... Мисля, че вече имат план за терористичен акт и световната общественост и европейските правителства, САЩ и ООН да реагират".  

Плачков съобщи, че бесарабските българи в Украйна са готови да приемат евакуирани от наводнените от терористичния акт райони.

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Плачков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!