Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има натрупана много голяма българска умора"

Тони Николов: Има една несекваща, необявена гражданска война в българското общество

"Ние сме много западен изток и много източен запад, точно на границата между двете – и едното, и другото ни влияе"

Тони Николов
Снимка: Юлияна Корнажева

"Дълбинното е, че като че ли има една несекваща гражданска война в българското общество. Непрекъснати противоречия. Война без ясно обявена война. Непрекъснато две групи стоят една срещу друга."

Това каза пред БНР Тони Николов, философ, журналист, главен редактор на Портал Култура, който представи книгата си "Има такава държава - Записки по българските кризи". Николов разказа, че заглавието му е хрумнало, след като при подреждане на библиотеката му е изпаднала книгата "Има такава страна" от 1935 г. с автор Ясен Вълковски, който е от кръга на Гео Милев. 

Обратите са невероятни в българската история и с това тя е интересна, посочи Тони Николов и отбеляза, че сме "мост, който свързва две трудно съпоставими неща, много западен изток и много източен запад, точно на границата между двете – и едното, и другото ни влияе".

"Невъзможен български избор – това е много сложно, защо винаги трябва да избираме между Запада и Русия. Това минава през цялата книга, през много текстове."

Историята е полезна, защото показва невъзможностите, например западните демокрации да подадат ръка на Сталин, за да спрат Хитлер по време на Втората световна война, подчерта още авторът на книгата. 

"Има такива "гибелни" избори в историята, а също и в политиката."

Ние не следваме примерите на големите политици от историята ни, смята Николов, според когото монолитни и непротиворечиви са само диктаторите.

В паралел със сегашната ситуация и възприемането на политическите компромиси Тони Николов припомни за правителството на Димитър Попов, "когато България беше облепена с картите на лагерите".  

"Връщането назад е може би полезно. Да покажем, че сегашната криза е дублирана от една война. Човек си дава сметка, че много от нещата, които се случват тук, всъщност се предрешават някъде другаде. В част от тази истерия виждам тези връзки. Епицентърът на земетресението е някъде, тук са протуберансите."

Има натрупана много голяма българска умора, не апатия, но хората очакват реални резултати, обобщи журналистът.

"Призивът да погледнем малко назад не носи упование – българската история е пълна с немалко горчивини."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени