Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Кремзер за новата си книга - „Дланите на Господ“

Катя Кремзер: Това отчуждаване ни води към една цивилизационна криза

Поетите са чувствителната струна на всяко общество, казва поетесата инженер

2
Катя Кремзер
Снимка: Станислава Пирчева

"Несъмнено, поетите с чувствителната струна на всяко общество и със сигурност има много хора, които забелязват негативните тенденции на нашето съвремие, това отчуждаване, разминаване с християнските ценности, с идеята за доброта, съчувствие, толератност, взаимопомощ, това води към една цивилизационна криза", разказа за БНР в "Нощен Хоризонт" Катя Кремзер - една вдъхновяваща българка.

Инженер е по електроника и икономист, но успешно съчетава професията с призванията й по рождение – поезията и музиката.

„Дланите на Господ“ е новата й, четвърта стихосбирка. И макар в нея да преобладава любовната лирика, там срещаме и общочовешки и философски теми - пътя към Бог, опазване на земята, човечеството и климата, съхраняване и завръщане към ценностите, чистотата в отношенията, съпричастността и благородството в тези тежки времена за човечеството.

"Аз много се вълнувам последните години от тези ценности, защото те бяха много тежки за цялото човечество - пандемия, война, криза, инфлация, те дъх не ни дават да си поемем и да се върнем към нормалния си начин на живот...Но хората трябва все пак да имат малко вяра и увереност - както е било през столетията - силна вяра и жертвоготовност - какво е пишело на знамето на нишите въстаници - Свобода или смърт!

Ние готови ли сме сега да вземем малко по-сериозна и категорична позиция", попита риторично поетесата.


"Чувствата те правят уязвим, затова хората се "капсоловат", за да не страдат. Такава тендениция има сред малдите хора, да но ако останем в свят без чувства, тогава какви ще бъдат нашите взаимоотношения, сами ли ще живеем, всеки зад екрана пред който е застанал...

Хората така си мислят, че няма да пострадат, но аз мисля, че ние безкрайно много губим", категорична е Катя Кремзер.

Поетесата, за която никой не отказва все пак "Чаша щастие" каза още, че в днешния забързан свят ние не усещаме цялата красива природа, както и красотата на душата...

Катя Кремзер

Катя Кремзер дели живота и творчеството си между две държави – България и Австрия. Тя е инженер и магистър по електроника и магистър по бизнес администрация. Съчетава професионалния си път с призванията по рождение – поезията и музиката. Автор е на четири стихосбирки „Среднощно ноктюрно“2014, „Обичам те, любов“ 2015,  „Пясъчна роза“ 2017 г. и „Дланите на Господ“, 2023. 

Нейни стихове са включени в антологии на български: „Антология на българите в Чужбина“ 2017, „Българското слово на литературния глобус“ 2018, „Български автори по света“ 2019„Любослов“ – Чикаго 2022, сръбски, македонски, украински, турски („Съвременна българска поезия“ 2018, Ахмет Емин Атасой), и арабски език („Самотата изтриваше краката си“ 2018, Хайри Хамдан), публикувани са в турското списание „Берфин бахар“, в сайтове за култура и литературни издания, като „InLife“, „Литературен свят“, „Културни новини“, списание „Везни“, „Факел.бг“, „Епицентър.бг“, в. „Труд“, „Литературен глас“и сп. „Жената днес“.  

Има множество награди сред които и „Автор на годината“, Виена, 2022,  

Катя Кремзер участва активно в културния живот на българите във Виена и има приноси в областта на културната журналистика. Носител е на Грамота от Министерството на културата на България, за принос в популяризирането на българската култура по света.  Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията на софийските писатели. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия