Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Сгурев: Частните музеи са новата тенденция в Западна Европа

Снимка: musee-orsay.fr

"В момента има тенденция в изкуствознанието да се разглеждат творци в съответствие с други фигури от този период, както изложбата на Мане и Дега в музея "Орсе" в Париж например. Тази изложба беше посрещната с голям интерес. Това, което ги свързва, и това, което ги разграничава, са както идеологията така и стилът. Мане се е опитвал да се впише в официалната среда на времето си, докато Дега е започнал да се разграничава. И двамата са много силни личности, те са имали голямо уважение един към друг, но са разбирали, че търсенията им са различни.“

Според проф. Сгурев една от най-забележимите тенденции в Париж е появата на нови музейни пространства под егидата на частни компании. Така се представя историята на компанията, чрез изкуството, което те са спонсорирали. 

"В България колекционерите, които оставят колекциите си на държавата, са малко. Но културата се обновява не само чрез държавните институции, а и чрез частните колекции. Частни музеи има не само в Западна Европа, но и Чехия, в Русия. Дано да има по-силен натиск да бъдат урегулирани такива инициативи в България. – казва проф. Сгурев  – Обикновено ние гледаме на културата през гледната точка на предлагането, но има и актуални данни за търсенето на култура. На базата на последните данни се забелязва, че степента на достъп до култура зависят от образованието и географския фактор. Голяма е разликата между големите и малките градове и селата. Мислех, че икономическият фактор ще е много важен, но се оказа, че той остава по-назад. Но като цяло цените на билетите са високи у нас."

Проф. Стоян Сгурев е доктор по социология от Станфордския университет, член на Научния съвет на фондация "Център българо-европейски културни диалози" към Нов български университет и преподавател в Париж, където живее от години. 

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – музей "Орсе"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна