Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чумаков: Войната стигна до България през Черно море. Целият регион ще пострада от "Нова Каховка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Два дена нямахме връзка с много роднини, познати. къщите им са отнесени от вода. Останаха без жилища, без коли, без нищо. Намериха лодки. Евакуация изобщо нямаше. Говорим за левия бряг, за окупираната територия. До днешния ден хората  - по покривите, деца, възрастни хора, без храна, без вода. Не дават коридор на международните организации. Доброволците са готови, но не дават коридор. (…) Планини от трупове на животни, хора, къщи – всичко това отива към Черно море. 70% от потопената под вода площ е в окупираната територия."

Така описа картината в района на наводненията след взривяването на язовир "Нова Каховка" Петър Чумаков от Херсон, председател на сдружение "Хан Кубрат".

"До България стигна тази война, за съжаление. Колкото и България да стои отстрани, войната стигна и до тях. Целият Черноморски регион ще пострада", подчерта Чумаков относно екологичните щети от бедствието "Нова Каховка".

"Вече ги няма и гробищните паркове. Всичко е изтрито. Всичко това отива в Черно море."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В предаването "Хоризонт до обед" той изтъкна, че международните организации като Червеният кръст, ООН и Грийнпийс мълчат, което определи като много цинично.

31 български села в Запорожка област са под окупация. Това са повече от 50 000 таврийски българи, посочи Чумаков. Според него "нито един политик от България не подкрепs своите сънародници" и те са забравени.

"Няма помощ от майка България."

В отворено писмо 16 кметства на села, населени с етнически българи в Украйна, се обръщат към българския парламент. "Искахме да чуят нашия глас", отбеляза Петър Чумаков пред БНР, като допълни, че в България има продажни политици, които не са ангажирани със съдбата на българите в Украйна.

"Украйна ни даде свободата децата ни да учат български език, култура, фолклор, което беше забранено при Съветския съюз", каза още Чумаков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени