Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват 100 години от рождението на Въло Радев в Берлин

Снимка: Българският културен институт

Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението на Въло Радев на 9 юни с показването на филмите "Крадецът на праскови" (1964) и "Ритуалът на Въло Радев" (БНТ, 2023), който е посветен на житейския и творческия път на големия творец. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с режисьора на документалния филм Росен Елезов и със сценариста Хелия Чавдарова.

Въло Радев е оператор, сценарист и режисьор на 14 български филма, сред които "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Осъдени души", "Адаптация".


"Трябва да имаме памет за българските творци" казва Борислав Петранов, директор на Българския културен институт в Берлин и обяснява, че за това честване са се спрели на дебютния филм на Въло Радев "Крадецът на праскови", защото е една от емблематичните му ленти. "В това произведение става въпрос за политика, за война, която вилнее съвсем наблизо до нас в момента. За това как войната унищожава не само човешки съдби, а и морални устои. Много е интересен паралелът между съвремието ни и това, което е направил Въло Радев за Първата световна война."

Борислав Петранов
Чуйте интервюто с Борислав Петранов в прикаченият файл.

Снимки: Българският културен институт, Ирена Маркова-Бедри
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна