Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“ЕКО 24 часа на България” с дебютно издание в Кюстендил

Европейският картинг шампионат за издръжливост “ЕКО 24 часа на България” продължава на 17 юни точно в 12.30 часа, като за първи път картинг писта "Пауталия" в Кюстендил ще се превърне в арена на битка между най-добрите картинг пилоти от целия свят. За шеста поредна година България ще бъде домакин на едно от най-големите състезания за издържливост, част от "Sodi World Series".

Отборната надпревара е от типа „24 часа на Льо Ман“ като в нея ще участват над 200 пилота от 14 нации, разпределени в 41 отбора. И в тазгодишното издание пилотите ще бъдат изправени пред предизвикателството да се състезават през нощта като посоката на движение по пистата ще бъде обърната точно на 12-я час от старта.

Организаторите на „ЕКО 24 часа на България“ отново обещават много изненади, силни емоции и адреналин за любителите на моторните спортове. Входът за всички посетители е свободен. Любителите на високите скорости, които няма да имат възможността да посетят събитието на място, могат да проследят надпреварата и чрез преките включвания по БНТ. По традиция ЕКО България отново ще вземе участие в надпреварата чрез свой отбор „Еко и приятели“.


И тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи „Отбор на звездите“, който ще бъде съставен от популярни лица от различни сектори и професии. Пилотите в отбора ще са актьорите Наум Шопов и Леард Докле, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от Игри на волята, младият автомобилен и картинг пилот - Калоян Върбицалиев, автомобилните влогъри Иван Ванов и Дани Рангелов  и носителят на няколко приза за треньор на годината през 2023 - Ивайло Борисов (треньор на Алберт Попов).

И през 2023-та, ЗАГОРКА отново подкрепя шампионата с инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Когато шофираш, никога не пий“.

Също така, освен състезателен характер, надпреварата отново ще има и благотворителен елемент. Част от таксата за участие и лични дарения ще бъдат предоставени „Детското Отделение“ към МБАЛ Кюстендил.

Европейският шампионат по картинг ще продължи с още два старта за годината: на 27 август ще се проведе „ЕКО 8 часа на България"отново на писта "Пауталия" в Кюстендил, а на 30.09 – 01.10 „ЕКО 24-часа на България" за първи път ще се проведе и на „Картинг писта Враца - B&S Racing Team”


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна