Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ обявява дали може да има кариера над Горнослав до 15 юли

Група протестиращи граждани се събраха с плакати пред РИОСВ-Пловдив, за да поискат оставката на директората на екоинспекцията Ивайло Йотков. Недоволните жители на община Асеновград смятат, че той умишлено бави произнасянето по случая с кариерата над Горнослав.

След проведените разговори недоволните граждани обявиха, че очакват бърз отговор на институцията по казуса с обявяването на становище по ОВОС, което според тях е загубило правно действие и там не може да се извършва добив на мрамор.

Йотков заяви след срещата, че до средата на юли ще бъде обявен резултатът от проверката. Тя се прави с изискани документи от Министерството на земеделието и такива от община Асеновград. 

"Няма никаква дейност към този момент на кариерата над Горнослав, това констатира нашата физическа проверка там", каза Йотков. Той поясни, че тяхната дейност е единствено да прогласят, дали към момента решенето за преценка от ОВОС е в правно действие или не. Натам процедурите са в Министерството на енергетиката, уточни Йотков. 

Организатор на поредното недоволство срещу кариерите над Горнослав е Сдружение „Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав“. 

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив информира вече на сайта си, че към момента проверява правното действие на Решение за преценка необходимостта от извършване на ОВОС на инвестиционно предложение за изграждане на кариери за добив на мрамори и баластра в южната част от концесионна площ „Делчевото-2“ в землището на с. Горнослав.

Става ясно още, че с писма са били изискани документи и актове от Министерството на енергетиката, община Асеновград и Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив. Към момента е получен отговор само от страна на МЕ, според който не е сключван концесионен договор за добив на подземни богатства от находище „Делчевото – 2“ и не са налице съгласуван цялостен и годишен работен проект за добив по предвидения за това ред. 

Инвестиционните намерения към обекта са на фирма "Запрянови-03" ООД.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна