Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родопи филм фест – акцентът е върху екологията

Над 50 заглавия от България и света представя кинофорумът

Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) 2023
Снимка: rife.bg

На 6 юли 2023 г. в Смолян стартира третото издание на Международния документален Родопи филм фест. В рамките на тридневна състезателна програма до 9 юли ще бъде представена актуална селекция от повече от 50 заглавия  от 25 държави с вдъхновяващи теми. Входът е свободен.

"Големият акцент тази година е върху екологията, която присъства като сериозна линия в селекцията“, коментира Цветан Цветанов, журналист и водещ на предаването "Аларма“ по БНР.

Фестивалната програма стартира с филма "Любов, дойчмарки и смърт“ на германския режисьор Джем Кая. Лентата разказва за независимата музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия. Документалното есе е силен социален коментар върху живота на "гастарбайтерите" от 60-те години на миналия век до ден-днешен. Филмовата лента е отличена с Наградата на публиката на Berlinale Panorama през 2022 година.

В конкурсната програма са включени филми от Непал, Малайзия, Израел, Украйна, Иран, Швеция, Исландия, Дания и др.

Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) 2023

"Късометражната лента "Сирийският космонавт“, разказва за първият сириец в Космоса, който днес е принуден да живее извън страната си, защото застана на по-демократични  политически позиции“, допълва журналистът.

"На лов за боклук“ на режисьорa Филип Фенвик e заглавие от конкурсната късометражна програма, което се превърна в мото на Родопи филм фест. 

Организаторите на фестивала подкрепят кауза за решаването на различни екологични проблеми и се надяват да подтикнат обществото към по-съзнателна консумация и да обръща внимание на това къде изхвърля боклука си. Ето защо основателят на фестивала Христо Бакалски прикани всички гости и жители на Смолян да се включат в почистване на градската среда на 8 юли от от 10:00 до 12:30 ч.

Филмът "Една провинциална болница“ на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златинa Тенева проследява ежедневието на пациентите и медицинските работници – лекари, сестри, санитари – в инфекциозното Covid отделение на Кюстендилската болница. Близо 70 дни режисьорите самоотвержено документират ежедневието в отделението в пика на пандемията. Чрез тях ставаме свидетели на житейските драми на участниците, на тихия героизъм на медицинските лица, но и на един парадоксален светъл хумор, който се прокрадва напук на умората, тъгата, непрестанните проблеми, неработещата здравна система и абсурдите на родното битие. 

Чуйте подробности в звуковия файл.По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.