Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Киноуикенд в "Дерида"

От есента Дерида денс център има нова инициатива – Киноуикенд. Връзката между киното и танца е голяма, има различни жанрове в киното, които много си взаимодействат с танца, както и доста хореографи работят в тази посока, и затова Кино "Дерида" започва през септември, в началото на новия сезон да прожектира  предимно независимо кино. 

Изпълнителният директор на "Дерида" Атанас Маев каза, че се водят разговори с продуценти, режисьори и артисти от Германия и Израел. Предвижда се също така да бъде представена "Вечер на студентското кино", за което НАТФИЗ вече са дали съгласие. От "Дерида" се надяват през октомври при тях да се състои и украинският фестивал "Око". 

"За нас е изключително важно да запазим независимостта си и да следваме естетиката, в която вярваме. Именно затова на сцената програмираме представления изцяло от независимия сектор, без никаква външна намеса", казва Атанас Маев. 

Българското кино е много важен фактор в програмата, както и дискусиите след филмите. Прожекциите в "Дерида" ще бъдат в събота и неделя. В останалото време се показват спектакли и танцово изкуство. Програмата е разделена на четири фокуса – движение и танцово кино, българско кино, дебюти на български и световни автори, и премиери. 

А до есента на сцена "Дерида" предстои на 22 юли за първи път пред българска публика да бъде представен спектакълът "Начало без край" на базираните в Ню Йорк световноизвестни артисти Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик. 

На 3 август ще гостува хореограф от Китай, а на 15 август – израелската хореографка Ор Марин. 

Какво да очаквате още, можете да разберете от интервюто с Атанас Маев.

Снимка –  Дерида денс център
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.