Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Смелите в документалистиката

В първата десетдневка на юли в Смолян се проведе третото издание на Международния документален Родопи филм фест, по-известен като РИФЕ. Международно жури в състав Мира Сталева, Луц Пенерт, Сибел Текин определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция:

Голямата награда за пълнометражен документален филм отиде при "Нямаш място в нашия град". Неговите автори режисьорът и оператор Николай Стефанов и продуцентката и сценаристка Ралица Големанова неведнъж са гостували в нашите предавания "Какво се случва", "Аларма" и "Артефир". 

"Нямаш място в нашия град" печели публиката си не само с умело разказаната история, но и с риска, който филмът поема, като решава да застане срещу предразсъдъците на зрителя. С подобен риск се отличават и останалите наградени филми в програмата на фестивала. 

За най-добър среднометражен филм е избран "Дъщерята на художника" на израелската режисьорка Маргарита Линтон, която през личните си семейни несполуки и опитите си да изгради връзка с баща си, отдавна напуснал семейството, задава въпроса колко може да си позволи един артист в името на изкуството.

Чуйте репортаж от дискусията с Маргарита Литон

Немският доументален филм "Самотни дъбове" на режисьорското трио Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал и Йенс Мюлхоф беше отличен с две специални награди. Филмът използва материали, заснети от трагично загиналия студент по кино Щефан Майн, който прекарва две години, документирайки живота на екоактивисти, заселили се по върховете на дърветата, за да предотвратят изсичането на една гора.

След смъртта му трима негови състуденти, режисьорите на филма успяват да получат достъп до камерата му, конфискувана от полицията, и да възстановят изтритите от органите на реда кадри, включително и последните мигове на Щефан.

Чуйте интервю с Йенс Мюлхоф, един от тримата режисьори.

Снимки – РИФЕ

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия