Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ще почиват жителите на Северозапада?

Снимка: БТА

Лятото дойде и отново е време за отпуски и почивки. Оказва се, че изборът на идеалната дестинация за лятната семейна почивка е от съществено значение. Независимо дали предпочитате релаксираща морска почивка или приключенско изживяване на открито, има много възможности за избор. Потърсете дестинации, които предлагат дейности и удобства, подходящи за семейството и разбира се отговарят на вашия бюджет. Резервирането на лятната ваканция по-рано също може да ни спести пари и да гарантира, че ще получим най-добрите оферти. Много хотели и курорти предлагат отстъпки за ранни резервации или други специални оферти, така че си струва да проучим и сравним цените предварително. Освен това ранната резервация ни дава повече възможности за настаняване и транспорт и позволява да планираме останалата част от пътуването си по-лесно. Внимателната подготовка на багажа може да направи лятната ни ваканция още по-спокойна и по-приятна. Списък с всички основни неща, от които се нуждаем, включително дрехи, тоалетни принадлежности и всякакви необходими лекарства може също значително да ни улесни. Планирането на транспорта пък може да ни спести време и пари и да намали стреса. Всички тези условия на пръв поглед само ни натоварват, но се оказва, че направим ли правилния избор, то тогава и нашата лятна почивка ще бъде по-пълноценна и запомняща се. 

Има ли формула за идеалната лятна почивка и къде ще почиват жителите на Северозапада? Безспорно най-важният аспект на всяка лятна почивка е да се отпуснете, да се забавлявате, да прекарате време със семейството си и да създадете нови спомени. Не забравяйте, че е добре да си починете от рутината си и да си позволите да се насладите напълно на изживяването. Възползвайте се от удобствата и дейностите, предлагани във вашия хотел или курорт, като плувни басейни, спа центрове или спортни съоръжения. Разгледайте вашата дестинация и опитайте нови храни, дейности и културни преживявания. Преди всичко отделете време, за да се откъснете от работата и социалните медии и да се съсредоточите върху настоящия момент с любимите си хора. Като дадете приоритет на релаксацията и забавлението, вие ще се върнете от лятната си ваканция, чувствайки се освежени и заредени с енергия. 

Къде ще почиват това лято видинчани?

"Аз мисля да прекарам някъде в гората, защото е по-тихо и по възможност, ако нямат обхват телефоните, ще е още по-добре, защото никой няма да ме притеснява... В момента имам гости и просто плановете ми са в друга посока. Много е скъпо, в момента съм с детенце и виждам какви разходи имам... В чужбина е по-качествено и има всичко, а самата храна е по-вкусна. Отношението също е по-добро, защото трябва да те запазят като клиент, за да се върнеш отново тук и следващата година... Отпуската ми е в края на август и още не съм си направила плановете за почивка. Все още мисля къде, но ще бъде определено в България... Не съм ходила още никъде, на Вършец мисля да отида, ние със заболяванията ходим на Вършец" - коментираха видинчани.

Турция е предпочитана дестинация от много жители на Северозапада. Тя е известна със своите модерни и уредени курорти и курортни градчета. Кушадасъ, или Островът на птиците в превод, е едно отлично предложение за лятната ваканция. Катя Ценова от Видин преди дни се завърна от семейната си почивка в този курорт:

"Направиха ми силно впечатление хората - турците са много възпитани и грижовни и много, много работливи. Там всичко е по-различно - храна, обстановка, хора, обслужване. Цените са много по-ниски. Аз съм била за 8 нощувки, 9 дена - 1200 лева. И това е с туристическа агенция, която ми е подсигурила застраховка, път, храна, спане и всичко това за 1200 лева. За първи път отивам в Турция в петзвезден хотел и много съм доволна" - сподели Катя Ценова.

Кои са предпочитаните дестинации за почивка от жителите на Враца? Едно своеобразно ваканционно риалити предложи в "Посоките на делника" кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова.

"От миналата година предпочитам Северното Черноморие, преди ходих все на юг, но сега предпочитам Северното. Струва ми се, че е по-добре, защото не е толкова застроено и пренаселено. Бях малко в Бяла и малко във Варна. Голямо впечатление ни направи фактът, че през юни и в началото на юли хората бяха много малко, не знам защо. Когато си там, виждаш, че няма никакво замърсяване, водата е чиста и топла" - коментира Петър Пенев, който наскоро се е върнал от почивка на родното Черноморие.

Някои почиващи обмислят най-удобния и рентабилен начин да стигнат до желаната дестинация, независимо дали е с кола, влак, автобус или самолет, а резервирането на билети по-рано, гарантира и специални оферти за почиващите, като това им спестява пари. Какви дестинации предпочитат българите, избрали чужбина в разгара на лято 2023-та - за това разговаряхме със Светлана Ваташка от Обединение "Бъдеще за туризма". 

"Тази година аз почти нямам записвания за България, защото почивката у нас излиза точно толкова, колкото почивката в съседните нам дестинации, като Гърция, Турция, Тунис. Другата причина е, че когато се обърна към български хотелиери, те ми отговарят, че не работят с български туроператори. Това е така, тъй като масово клиентите не търсят фактура, а това е изгодно за хотелиерите." 

Какво казват хотелиерите по въпроса? Потърсихме Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. 

"За първи път го чувам това нещо, какъв е проблемът не мога да разбера. Да, има хотелиери, които си работят с външни партньори, но това не е някакъв прецедент. В крайна сметки всеки може да си избира с кого да работи, на какъв пазар да работи и така. Това са нормални неща и всеки хотелиер има право да си пълни хотела с туристи и да работи с партньори, с които той прецени", посочи Павлин Косев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна