Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да изберем система за видеонаблюдение?

Вероятно всеки знае какво е видеонаблюдение. Ежедневно много хора попадат в полезрението на всевиждащото око. Наблюдават ни почти навсякъде: на летища и детски градини, в болници и търговски центрове, много хора инсталират видеонаблюдение у дома и/или в околностите.

Системите за видеонаблюдение се отличават със своето разнообразие, от една камера (въпреки че по дефиниция не може да се нарече система), до сложни структури в предприятията, от стотици камери, километри кабели и десетки обслужващ персонал.

Разбира се, сложните системи, инсталирани в търговски центрове, училища или предприятия, изискват квалифицирано изчисление и избор на оборудване. Но ако искате да инсталирате видеонаблюдение във вашия дом/апартамент/вила или сте собственик на малък магазин или офис? Може да изберете комплект за видеонаблюдение, който отговаря на вашите нужди.

Системата за видеонаблюдение се състои от много компоненти, но минималният комплект включва: регистратор, камери, захранване на камерата, кабели и конектори. Ще ви е необходим също монитор или друго устройство за показване на изображения и твърд диск за запис на видео архиви. За свързване на камери и обработка на сигнала се използва DVR.

И така, решихте да закупите система за видеонаблюдение. Нека преминем през основните стъпки, които ще ви помогнат да направите това.

Първият и най-важен етап е формулирането на конкретни изисквания и задачи.

Системата за видеонаблюдение изпълнява определени задачи и без тяхната ясна формулировка (какво, къде и как искате да наблюдавате), тази система не може да бъде изградена. Необходимо е ясно да разберете какво искате: общ преглед на помещенията или територията или, например, наблюдение на определено място с възможност за идентифициране на неоторизирани лица. Всяка задача съответства на зоната на детайлите (разстоянието от видеокамерата до обекта):

Общ преглед: Обектът заема поне 5% от височината на екрана. Става възможно да се контролира броя, посоката и скоростта на движение на обектите.

Откриване: Обектът заема поне 10% от височината на екрана. В повечето случаи ви позволява да установите присъствието на човек в зоната на наблюдение.

Наблюдение: Обектът заема 25 до 30% от височината на екрана. Открояват се характерните детайли на предмета като облекло.

Разпознаване: Обектът заема най-малко 50% от височината на екрана и може да се каже с голяма степен на сигурност дали е бил наблюдаван преди това в интересуващата ни зона.

Идентификация: обектът заема поне 100% от височината на екрана, идентификацията става възможна.

Добре е да имате план на помещението или територията с размери, върху него да определите предвидените места на камерите в зависимост от разположението на обектите на наблюдение, регистратора и разстоянието между тях.

Вторият етап е изборът на вид видеонаблюдение.

Един от основните признаци, по които могат да бъдат разделени всички системи за видеонаблюдение, е как се предава сигналът от камерата към регистратора. Има две големи групи:

·  аналогови системи (аналогов сигнал, предаван по коаксиален кабел - KVK, RK, RG)

·  IP (цифрови) системи (цифров сигнал, предаван по мрежов кабел - UTP)

·  HDCVI - Има редица функции за автоматична корекция на видеосигнала, което може значително да намали изкривяването му при използване на дълги комуникационни линии

·  HDTVI - Чрез висококачествен коаксиален кабел ви позволява да предавате сигнал на разстояние до 500 метра, а превключващите продукти (конектори и др.) могат да бъдат със средно качество

·  AHD видеонаблюдение - обхват на предаване на видео сигнала - до 500 метра. За разлика от HDCVI и HDTVI, това е "отворена" технология, т.е. използването му не включва закупуване на никакви лицензи

Може да се разграничи и друг тип - MHD е хибридна технология, която комбинира поддръжка на четири стандарта едновременно в една камера за видеонаблюдение: HD-CVI, HD-TVI, AHD и Analog.

Всички тези стандарти осигуряват разделителна способност на изображението от 1280x720 до 1920x1080 пиксела. Съвместимостта с аналогови камери от предишно поколение ви позволява да изграждате комбинирани системи за видеонаблюдение, което опростява прехода към ново оборудване. Също така, коаксиален кабел се използва за едновременно предаване на видео и аудио сигнали, както и управление на PTZ устройства и вариообективи (PTZ).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени