Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва към нови над тримесечни върхове

Петролът поскъпва с близо 1% към нови най-високи ценови нива от средата на април насам след изненадваща голям спад на американските петролни складови запаси през последната седмица, които засилиха сигналите за затягане на пазара на важната енергийна суровина.

Според Американския петролен институт (API) складовите запаси на суров петрол в САЩ са се понижили с цели 15,4 млн. барела през седмица до 28-и юли, докато очакванията бяха за много по-скромно понижение с около 1,37 млн. барела.

Ако данните са потвърдят по-късно днес от късно днес от  Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), това би било най-големият спад на запасите на суров петрол през последните четири десетилетия.

Към 10.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 0,9% към 85,67 долара за барел, като дори за кратко пробиха нивото от 86 долара за барел за пръв път от 17-и април, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,8% към 82 долара за барел, достигайки също най-високо ценово ниво от 17-и април насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Цените на петрола се намират във възходящо рали от края на юни насам, тъй като доброволното съкращаване на добива от Саудитска Арабия затегна глобалното предлагане. Фактическият лидер на ОПЕК също така се очаква да обяви удължаване на доброволното си съкращаване на петролното производство с 1 млн. барела на ден и през септември по време на срещата на срещата на картела този петък.

Междувременно администрацията на президента Байдън изтегли офертата за закупуване на 6 милиона барела петрол за стратегическите петролни резерви на САЩ, за да се противопостави на нарастващите цени.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна