Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържество и състезания до Черни връх в неделя, 27 август

Снимка: Архив

Предстои да бъдат дигитализирани 100-те национални туристически обекта (всъщност те са 176). Това заявиха от Българския туристически съюз (БТС).

Очаква се до един месец чрез приложение да има реално поставени дигитални печати в книжката с обектите от Националното движение "Опознай България – 100 национални туристически обекта".

Следващата стъпка е дигитализиране на членската карта на БТС, която дава на притежаващите я повече туристическа информация и отстъпки в обектите, които са собственост на БТС по места.

Книжката, в която се документира посещението на туристическите обекти, ще бъде запазена, разясни пред БНР-Радио София Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.

След няколко години прекъсване (от 2017 г.) БТС получи статут на национално представена организация в областта на спортно-туристическата дейност и това  дава право на централата и на 136 дружества да кандидатстват пред Министерството на младежта и спорта с проекти за финансиране от държавата, общините, както и по европейски програми. Ще се отрази благоприятно и на международната дейност.

По повод 128-ата годишнина на организираното туристическо движение в България на 27 август, неделя, е предвидено официално тържество и празнична програма с лъчеви походи, състезание по планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх, откриване на щанд на Столичната библиотека с „Библиобуса“ на хижа „Алеко”, награждаване на състезатели и туристи и пр.

На 25 август (петък) ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в градината пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. е започнал първият организиран поход за изкачване на Черни връх, както и на скулптурния паметник на Алеко Константинов на бул. „Витоша”.

Чуйте разговора на Данаил Конов. 


Снимка: БТС

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна