Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов: Надявам се догодина да продължа във Формула 3, защото целта ми е Формула 1

| Интервю
Никола Цолов
Снимка: БНР

Пилотът от Формула 3 Никола Цолов посети предпоследния ден на Световното първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия, където живее от няколко години. 16-годишният българин се подготвя за последния си старт за сезона на пистата "Монца" в Италия, но даде специално интервю за БНР и БТА.

- Никола, как се чувстваш и как премина този сезон за теб?

- Добре съм. Подготвям се за последното състезание за сезона. Беше много трудно за мен досега, но последните две състезания вече показваме доста добър прогрес и то не само като резултати. Така че съм щастлив, но трябва да продължаваме все така, защото за догодина трябва да се боря за много по-добри позиции.

- По-трудно ли беше, отколкото очакваше?

- Много трудно! Бяхме много стресирани и от лошото начало, понеже очаквахме да е малко по-лесно. Първата  година на всеки пилот му се случат много лоши неща, от които трябва да се учи. Това наистина много помага да се подобриш и да се върнеш като много по-добра версия на себе си. Например, до сега не съм имал толкова битки с други пилоти. Миналата година стартирах винаги напред и не се налагаше да изпреварвам или да защитавам позиции толкова много. Тази година като стартирам по средата попадам в най-големите мелета. Имам да уча много за начина на каране, как да се  адаптирам по-лесно и т.н.

- Твой ментор е един от най-големите пилоти във формула 1 Фернандо Алонсо. Какво ти казва той, въпреки че сигурно нямате много време, тъй като и неговият сезон е много натоварен?

- Много е натоварен. Въпреки че караме в един и същ уикенд, той няма време да се видим, защото и той трябва да работи. Но все пак пише от време на време и ми помага с каквото може. Разказва ми как той е минал по неговия път, как е имал подобни затруднения, как се е справил с тях по различни начини. Съветва ме как да помогна на инженера да подобри колата, за да стане всичко лесно и полезно за целия отбор.

- Коя писта тази година ти беше най-трудна?

- Тази година карах на много нови писти. Много ме изненадаха уличните писти като Монако, Австралия също така, въпреки че не изглежда много улична, но там има някои завои, които минаваш много близо до стената с висока скорост, което беше много ново за мен. "Спа в Белгия" - нова писта, която много ми харесва. От новите най-много ми допадна Монако. Там успях да вляза в много добър ритъм, да карам много натурално.

- Предстои ти състезание на "Монца", тренира я на симулатор в Париж. Какво ще кажеш за нея?

- Карал съм на нея само със симулатор, но никога не съм бил там на живо. Ще видим как ще се представя, но очаквам да завършим годината силно.

- Взе първи точки на "Спа". Какво е усещането да спечелиш първи точки в такъв шампионат?

Беше хубаво усещане, сякаш сме успели да постигнем нещо, което е било прокълнато, защото много пъти бях близо до зоната. И сега не бяхме сигурни, понеже състезанието беше малко странно. Имаше доста коли за сигурност.  Не успяхме да направи много обиколки  и рейс контрола не беше сигурен дали да ни даде точки или да не ни даде. В началото решиха, че няма да има точки, което не ме отчая, защото  така или иначе бях в топ 10, резултатът не се променя. В последния момент, края на деня и даже на следващия ден разбрахме, че все пак ще ни дават точки и ни олекна на всички.

- Върху какво трябва да работиш, за да си по-добър следващата година?

- Много неща има върху, които мога да работя.  Мисля, че имаме доста време да подготвим следващия сезон, ако пак ще карам във  Формула 3. Има пет или шест месеца, в който да се подготвим. Най-важно е как ще работим през това време, но ще дам всичко от себе си да съм на ниво.

- Каза, ако карам във Формула 3. От какво зависи дали ще продължиш в този шампионат?

- Участието в този шампионат чисто финансово е много скъпо. Но това не зависи от мен. Много зависи от отбора, в който карам също дали ще може да продължи. Важно е  да намерим възможно най-много средства, за да мога да направя още една добра година като миналата.

- Някакви разговори водени ли са поне начални или чакате да свърши сезона и тогава ще се разбере накъде ще тръгнат нещата?

- По принцип това не е моята работа. Това е работата на мениджърите ми и на Фернандо Алонсо. Аз още не знам нищо и оставам на тях. Напълно им имам доверието, че ще намерят най-доброто място за мен.

- Как си представяш примерно себе си след две години?

- Разбира се, искам да продължавам да прогресирам в кариерата. Не обичам да мисля много за напред, понеже трябва да се живее в момента. След две години не знам, но се надявам да стигнем възможно най-напред. Целта е Формула 1!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна