Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански диджейки миксират в пещера на Ибиса

В "Покана за пътуване" гостуваха ефектните дами от DJ дуото Mëstiza, което смесва фламенко стилове, африкански, арабски и латино ритмис хаус музика. Повече от 10 години Бела и Пити Бернад работят по отделно, но решават да обединят усилия в обединяването на електронна музика, естетика и мода, което се превръща в сензация. Според музикалните критици, благодарение на тях традиционната испанска музика изживява ренесанс. Това лято дуото гостува в най-актуалните клубове и фестивали в Ибиса, Майорка, Марбея, Малага, Сен Тропе, Дубай, Тулум, Мадрид и Санторини. Не пропуснаха и България, където миксираха на Хасиенда бийч.


"Фламенкото е истинско съкровище, което винаги трябва да блести. Несъмнено нашите корени, магията на танца, неговата дълбочина и чувственост, са присъщи на испанската музика и нейния фолклор. Искаме чрез тях да свързваме хората и да пренесем тази култура навсякъде по света“, споделят Бела и Пити. В края на юни те пуснаха новата си песен "Моите очи" в дует с Мария дел Мар Родригес Карнеро, известна още като La Maride Chambao, испанска композиторка и вокалистка. В парчето са застъпени темите за свободата и женската сила, а посланието е за подкрепа към всички дами по света.

Вие очевидно пътувате много – Къде е вашето любимо място в Испания, във вашата родна страна
- Може би Ибиса, където участваме в много партита, а също така и Мадрид, защото там сме родени, но нашето вдъхновение идва най-вече от Андалусия, заради фламенкото. Също така от Гранада и Севиля. Каня ви непременно да посетите тези градове. Неземно са красиви и също много вдъхновяващи.

Знам за Ибиса, че е много специално място за партита. Моля, кажете ни къде стават най-ярките купони и издайте малко подробности защо това място е толкова интересно и любимо на младите хора.
- Невероятно е за партита, но също така храната е много вкусна, културата е интересна, а фолклорът богат. В Ибиса има различни исторически забележителности. Човек може да слуша различни видове музика, има за всеки вкус. Нашето любимо място се нарича Корасонда. Там правим нашите сетове. Партитата са наистина разкошни, с много настроение и танци.Само за близките ни приятели. Мястото наистина е специално, защото се намира в пещера и ние правим музиката си под земята. Усещането е неповторимо. Пещерата е дълбока повече от 50 метра. Изследователи твърдят, че е на повече от 100 хиляди години. Със светлини е изобразен разноцветен водопад, който сякаш е жив.

Колко души се събират долу на парти?
- Това не е точно парти. По-скоро е като частно шоу за тесен кръг, което дава началото на парти, а то се пренася на повърхността на земята.  Започваме с духовно фламенко шоу, което прераства в шумен купон.  По този начин се свързваме по-близко с хората и ги подготвяме какво да очакват от нашето шоу по-късно.

Как решихте да смесвате фламенко с хип-хоп, техно и хаус музика? Очевидно е много успешна комбинация.
- Ние смесихме фламенко с електронна музика, защото решихме, че ще е добра идея да комбинираме нашата национална култура със съвременни звуци. Но не сме новатори. И африканска, и мексиканска музика се сместват с електронна. Също така ние обичаме фламенкото, израснали сме с него, слушаме го от деца. То е в нашата кръв.

Вие танцувате ли фламенко?
- Да, ние танцуваме, но само за удоволствие, не сме професионалисти. Просто го обичаме. Ние прекарваме много време заедно, непрекъснато се шегуваме. Случва се само да се спогледаме, да се сетим за нещо забавно и да не можем да  спрем да се смеем. Имаме  отлични отношения. Работата ни като диджеи е такава, че пътуваме много по света. Непрекъснато се шегуваме, в прекрасно настроение сме и сме наистина добри приятелки. Това е нашият стил на живот е и много хубаво, защото представете си как бихме могли да работим заедно, ако непрекъснато се караме. Трябва да си наистина спокоен и търпелив, когато пътуваш по света. Понеже всяко пътуване е съпътствано от проблеми – изчезнал багаж, закъснели полети, пропуснати ангажименти. Голямо търпение се изисква. И чувство за хумор.

Моля кажете ми кое е вашето любимо място по света
- Ние обичаме Средиземноморието, всички страни. Защото нашата музика е много добре приета там. Харесваме Южна Италия, Гърция. И, естествено, обожаваме Испания. Тя е нашата родина.


Снимки и видео: личен архив на "Местиса"

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна