Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шести по ред фестивал на историческото документално кино Dock

Снимка: Фестивал на историческото документално кино Dock

За започващия утре шести по ред фестивал на историческото документално кино Dock  разказваме в аванс в „Закуска на тревата“. 

10 филма ще се състезават за отличие в конкурсната програма на фестивала, който е международен. Съпътстващата програма ще бъде посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.
Събитието, което е изцяло с вход свободен, ще бъде открито утре и до 22 септември в залата на Културния дом ще предложи на публиката разнообразни заглавия от света на историческото документално кино.  

За фестивала разказва журналистът Димитър Стоянович, който е основател и селекционер.

Димитър Стоянович

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани от жури с председател Андрей Слабаков и членове - Филип Бергсон, кинокритик, Башар Рахал, актьор и кинопродуцент, Симеон Пиронков, композитор и диригент, и Александър Трайков, директор на главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

В състезателната програма са включени филми като "Отскубнати до корен" на режисьорите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, "Ботичели, Флоренция и Медичите" на Марко Пианиджани, "Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц" на Кристиан Бергер.

Фестивалът ще предложи на зрителите още "Чарли Чаплин, геният на свободата" на Ив Юлан, "Чернобил: Проучване след апокалипсиса" на Яра Лий, "Касино тогава и сега" на Паоло Амели, "Носталгия (по родината)" на Гюлзел Йозкан, "1942: Велодром д’Ивер" на Давид Корн-Броза, "Следеният човек" на Димитър Коцев – Шошо и "Колите, с които нахлухме в капитализма" на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов.

Сред заглавията в съпътстващата програма, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, са филмите “Корабите тръгнаха пълни” с режисьор Костадин Бонев, сценарист Владимир Игнатовски и продуцент Димитър Гочев, “Спасителят” с режисьор Владимир Щерянов, сценарист Димитър Недялков и продуцент Добромир Чочов и "Доли медия". 

Основатели и селекционери на фестивала Dock са братята Димитър и Петър Стоянович. Художествен директор е Лъчезар Аврамов, селекционер е Ана Йованович, а главен организатор- Елени Декидис, се посочва още в сайта на събитието. 

Оценяването на филмите ще се извърши от международно жури, което ще връчи голямата награда от 2 000 лева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.