Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бай Дико Илиев: Дунавското хоро, космосът и един музикант от Бога

| обновено на 18.09.23 в 12:42

Легендата на бай Дико Илиев, създател на хорà за духови оркестри и музикални произведения, които се превърнаха в символи на северняшката култура, продължава да се пренася през поколенията и да вдъхновява нови поклонници на фолклора.

За трета поредна година в ефира на програма "Христо Ботев" и Terra Култура стартира излъчването на поредицата "Непознатите будители". В дните до 1 ноември 2023 година представяме личности от културната и духовна история на България, неоткрити, забравени или с нови неразчетени послания, представени от първо лице в разказите на техни съвременници, съратници, близки и/или изследователи. В днешното издание излъчваме "Дунавското хоро, космосът и един музикант от Бога", посветено на легендарния бай Дико Илиев и за спасението на и чрез музикалното му наследство.

В ефира на "Нашият ден" Хризантема Рашева, дългогодишен секретар на Народно читалище “Надежда“, разказва за срещите си с големия творец.

"До момента нашата среща с бай Дико, аз никога не бях мислила за имената зад мелодиите, които звучат на празниците в нашия град. Неговите хора и маршове бяха навсякъде около нас, звучаха по улиците и се преливаха в сърцата на хората. Сега разбирах, че този скромен и надарен музикант стоял зад тях", казва тя.

Бай Дико не само създавал музика, той създавал и общност. Духовите оркестри, които той формирал във Врачанско и Монтанско, станаха неизменна част от живота на хората там.

Той дори ръководел духовия оркестър в читалището в продължение на цели 15 години, съчетавайки своето изкуство с ангажимент към образованието и културното развитие на общността.

"Една от нещата, които ме впечатлиха най-много при бай Дико, беше неговата скромност и доброта. Всички в града му наричаха "бай Дико",  което беше израз на безкрайното им уважение към него", посочва още тя.

Хризантема Рашкова

"Когато излетя първият български космонавт, веднага след съобщението Българското национално радио е пуснало "Дунавско хоро". Тогава той е казал на своята дъщеря, че никога не е бил по-щастлив", разказва още тя в интервюто. 


Макар че бай Дико е имал само начално образование, неговият музикален гений и принос към народното творчество са неоспорими. Според г-жа Рашева може би заради образователната степен Съюзът на българските композитори го признава много късно.

Г-жа Рашева обяснява още, че съвместно с Българското национално радио са издадени пет компактдиска с неиздадени произведения на този изключителен музикант. “Все още има материал, който чака да бъде намерен и споделен с останалите, и това е една от нашите предстоящи задачи“, казва тя.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: БНР, Уикипедия
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Най-четени