Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Японката Хисако Хорикава представи практиките на буто танца в България

"Буто танц: Метеорология на танцуващото тяло" е името на 7-дневния уоъркшоп, воден от Хисако Хорикава, от Япония, която вече за втори път посещава София, по покана на режисьорката Елена Панайотова. Хисако е част от новаторското поколение японски танцьори и хореографи, които популяризират буто движението по света:

"След като отворим тялото към външното пространство, ще се върнем обратно в тялото. Искам да събудим тялото и да изследваме как съществуваме в пространството!“ – твърди Хисако.

Хорикава е и съосновател на световноизвестната "Body Weather Laboratory" заедно с буто легендата Мин Танака и двайсет години е водеща изпълнителка в представленията, които създават, като работят във ферма и изследват връзката на тялото с природа. От 1998 г. Хорикава започва кариера на соло изпълнител и си сътрудничи с едни от най-добрите съвременни хореографи, художници и музиканти от цял свят. Води ателиета за танцьори в престижни университети и училища по изкуства в Холандия, Испания, Франция и у нас последните няколко дни:

"Това, в което се съсредоточих в уоркшопа, беше да отворим телата си за специфични усещания. Търсехме външния свят да бъде възприет в тялото ни, а не обратното. Буту търси красотата в грозното наистина. Не съм сигурна доколко буту танцът влияе на всички тези социални феномени, но е бил силен историческият период, в който се развивал."

В историята на буту танца се атакуват табутата на консервативното японско общество – травмата от атомната бомба, американската окупация, социалното насилие и културната сегрегация на различията. На 15-и септември от 19.30 ч. на сцената на "Топлоцентарала" Хисако представи и свое танцово соло "BREATHING FAR / Дишане надалеч".  Творческото ателие в рамките на 7 дни на Хорикава предложи техники и упражнения, които провокират осъзнаване чрез движение. Участниците биват въвлечени в сетивни пътувания, наблюдение и себерефлексия, които ще им помогнат да се освободят от контрола върху тялото, за да се научат да го следват:

"Всяка част от тялото е жива и самоорганизирана. Как вие се свързвате с тялото и как приемате пространството? След като отворим тялото към външното пространство, ще се върнем обратно в тялото. Искам да събудим тялото и да изследваме как съществуваме в пространството! Преди да се изразим чрез тяло, движението вече е там. Това танц ли е или не?" – споделя още Хисако.

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с японката Хисако Хорикава и режисьорката Елена Панайотова. В превод от японски ще чуете Мила Манева.

Снимки – БНР и Топлоцентрала

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени