Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерите като приключение и спасение - надълбоко с Теодор Кисимов и Георги Беров

| Интервю
Входът на пропастта Морджа
Снимка: Диляна Христова

Преди броени дни в България се завърнаха пещерните спасители, които участваха в мащабна акция в Турция по спасяването на американски изследовател. 40-годишният Марк Дики пострада на 2 септември, на около 1000 метра дълбочина. Над 200 души участваха в спасяването му, като 17 от тях бяха от България. Българите се спуснаха в най-дълбоката част от "спасителния коридор". 

Част от тях бяха организирани да заминат за Турция от русенеца Теодор Кисимов - един от най-опитните пещерняци у нас. Той е изследвал пещерата Морджа в продължение на 3 години, а през февруари участва като доброволец в спасителните акции след земетресението в Турция.

"Беше една от най-тежките акции в такъв мащаб", казва пещернякът. "Успяхме много бързо да се самоорганизираме и да потеглим с личните си автомобили натам. В момента, в който разбрах, че има проблем, сам предложих да замина."

Теодор Кисимов в Морджа  Снимка: Личен архив

Със съжаление Кисимов признава, че у нас няма структура, която да се занимава регламентирано с пещерно спасяване.

Как приемане на Закон за доброволчеството би се отразил на участието на доброволци в спасителни акции?

"Да има защита пред работодател, да не си загубиш работното място, ако се включиш в акция. В същото време той би могъл да бъде компенсиран за пропуснатото време, в което работникът не е при него. Отделно като екипировка и съпорт."

20-годишният Георги Беров е сред участниците в успешната спасителна акция в Морджа. Завършил е обучение за пещерен спасител. Учи в Националната спортна академия. Георги познава пещерата, защото още 16-годишен през 2019 г. е бил част от международна експедиция там, достигайки до 1230 метра дълбочина.

"Беше плюс за мен, защото познавах пещерата. (…) Тя е много интересна пещера, дълбока. Не е супер сложна, защото няма в нея големи тесняци, приятна за проникване. Границата от 1000 е повече психически на хората да я преодолеят, и физически", разказва той в предаването "Хоризонт до обед".

Георги Беров и Диляна Христова в пещерата Морджа, Турция  Снимка: Личен архив

"Да проникнеш до 1000 метра е много тежка акция, трябва много голям ресурс от хора, участваха над 200 човека от спасяването", допълва спелеологът за конкретната акция, свързана с американския изследовател.

"Участвал съм в учебни операции, но за реална акция – това ми е първата. Най-важните съвети: да си спокоен и да знаеш какво можеш да направиш. Да знаеш, че имаш ръководител и трябва да го слушаш", изтъква още Георги Беров.

"Мен ме привлича спокойствието, че няма други хора. В една пещера, както е дълга експедиция, може да си 5-7-10 дена, няма телефони, няма кой да ти звънне. Това много рядко се намира вече – да останеш сам, с няколко човека", споделя младият пещерен изследовател.

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени