Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

Снимка: личен архив

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи  голямата награда "Студент на годината", която се връчва от Националното представителство на студентските съвети. Радина Бодурова също така е и носителка на стипендия на фондация "Еврика" за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката на името на акад. Димитър Мишев.

"Да, когато бях малка, не съм си мечтала да бъда военен, но в моите тийнейджърски години реших да поема по този път", разказва Радина Бодурова. Понеже тя има силен интерес към науката, питам я дали се вижда един ден като университетски преподавател, дали се изкушава след магистратурата да запише докторантура и да продължи да се занимава с наука. Тя се усмихва и отговаря, че по-скоро иска да работи по специалността си. Обяснява, че никога не е мечтала да бъде пилот, дори не е кандидатствала за тази специалност, не е сигурна дали това е за нея, но подобно на всички млади хора във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, тях ги събира мечтата по летенето. "За да си във военното училище със сигурност носиш в себе си любов към авиацията", казва Радина.

По думите ѝ, за да се развива и да върви напред, тя има голяма подкрепа и от учителите си, но и от приятеля си – нейният колега Борислав Иванов, който е в същия курс – курсант сержант във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, който се обучава за военен пилот.

"Ако трябва да опиша с няколко думи Радина Бодурова, тя е човек, който е много борбен, целенасочен, постави ли си някаква цел, независимо от обстоятелствата, тя прави абсолютно всичко възможно, за да я постигне. И съм изключително горд – първо, че я познавам като личност, като човек, и второ, че съм заедно с нея и тя е част от моя живот", казва Борислав Иванов.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.