Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Скандалът излишно беше раздухан от руска страна"

Отец Никанор за Руската църква: Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини

"Руската православна църква няма интерес да се закрива това нейно представителство в София"

| Интервю
Снимка: БТА

Къде е ключът към решаването на проблема с Руската църква, затворена след експулсирането на действащи свещеници? Яснота кога храмът ще отвори отново, няма.

"За разлика от държавите, където има екстериториалност, чужда юрисдикция в рамките на една държава – посолствата, техните земи, в Църквата категорично такова нещо не съществува. Не може в един град да има двама епископи. Всички храмове на територията на град София, на Кюстендилска, Пернишка, Софийска област са в каноничната юрисдикция на българския патриарх Неофит. Той е единственият, който може административно да назначава свещенослужители. Това е от канонична гледна точка. Храмовете обаче може да принадлежат на БПЦ, може да са ведомствени, могат да бъдат и частни."

Този коментар направи пред БНР архимандрит Никанор от Църногорския манастир.

В случая става въпрос за храм на територията на Руското посолство. По политически причини то реши да го затвори, след като ДАНС счете за нужно да покани двама свещенослужители да напуснат страната.

Простестиращи срещу затварянето на Руската църква се събраха пред храма в неделя, 24 септември Снимка: БТА

Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини, смята духовникът.

"Скандалът излишно беше раздухан от руска страна. (…) Руската православна църква няма интерес за се закрива това нейно представителство в София. Би трябвало руската Църква да прати човек. Дали българската държава ще го приеме, бъдещето ще покаже."

Националната сигурност не е в обсега на БПЦ. Това няма нищо общо с нашата духовна мисия, подчерта отец Никанор в предаването "Преди всички".

Архимандритът не се наема да прогнозира кога дверите на храма ще бъдат отворени отново.

Според него не може да се каже доколко експулсирането на свещениците е резултат от пряка заплаха за националната сигурност, или е следствие "от това, че наша съюзническа натовска и братска държава - Северна Македония, ги експулсира".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.