Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

7
Снимка: фондация "Хайлигенберг-Югенхайм"

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат. Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг.

В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е част от петчленния екип, посветил три години на проучвания и изследвания, залегнали в изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба", която гостува в Националната галерия по покана на фондация "Ценности".

Зигрун Комати
Дамата е председател на Германско-българското дружество за насърчаване на отношенията между Германия и България. От 2015 г. е тясно свързана с фондацията на семейството на Батенберг.

Д-р Комати е сред инициаторите на споразумението за приятелство между Зеехайм-Югенхайм и Карлово.

Пред "Покана за пътуване" тя разказа как българите могат да стигнат до родното място на Батенберг, как той присъства в него и как изглежда самият замък. Пък ако решат, могат да вдигнат дори сватба там, защото палатът предлага гурме изживявания и е чудесен декор за венчавки.

Повече – в звуковия файл


Снимки – фондация "Хайлигенберг-Югенхайм", Кайя Христова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна