Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Навършват се сто години от началото на развитието на българската биоспелеология

Нощ на учените в Националния природонаучен музей при БАН от 18.00 часа

80 на сто от всички видове, които живеят на Земята все още не са известни на учените, каза д-р Виолета Желязкова

Д-р Виолета Желязкова
Снимка: Мая Данчева

През 1878 г. унгарският ентомолог Едуард Меркл открива в пещери в Средна Стара планина вид пещерни бръмбари. Това слага началото на проучването на пещерната фауна у нас. Истинското развитие на биоспелеологията обаче, започва в двайсетте години на миналия век от учени от Царските природонаучни институти. 

Ново поколение български зоолози след средата на миналото столетие създават каталози и обобщават знанията за пещерните видове. Днес вече знаем много за животинския свят, чийто дом са пещерите. Всяка година у нас се откриват и описват нови за науката организми, но все още броят на пещерите, в които не са правени проучвания остава много голям.


 Неизвестен малък животински свят има в пропасти и минни галерии, недостъпни подземни кухини, дълбоки почвени слоеве и в цепнатини в скалите. За някой видове пещерите са част от жизнения им цикъл, те зимуват там. А може и да са случайно попаднали ларви, пренасяни от водата и вятъра. Или да са адаптирани към тази среда на живот и за тях, тя да е естествена. Нито един вид от българската пещерна фауна не е защитен, но пък всички неблагоустроени сухоземни и морски пещери са определени като местообитания с европейска значимост в България.

Д-р Виолета Желязкова

"Националният природонаучен музей при БАН и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН представят своите изследвания и открития в Европейската Нощ на учените 2023 днес в петък, разказа в "Нощен Хоризонт" д-р Виолета Желязкова, зоолог в Националния природонаучен музей.

Националният природонаучен музей при БАН има над 130 годишна история, посветена на науката и събирането на знания за природата. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН провежда научни изследвания в областта на теоретичните и приложните аспекти на екологията, биоразнообразието, опазването на околната среда и устойчивото ползване на биологичните ресурси.

Всяка година в Нощта на учените ние вдъхновяваме нови изследователи на природата и природозащитници.

"Националният природонаучен музей при БАН сме подготвили разнообразна програма в рамките на Европейската нощ на учените 2023 по проекта SEARCH. Ще има хора от всякакви науки тази вечер, ще разкажат на хората най-новото от актуални научни теми с важни обществени проблеми и предизвикателства.


80 на сто от всички видове, които живеят на Земята все още не са известни на учените.

Входът е свободен, започваме след 18 часа. Програмата започва с изложба, посветена на  сто години от началото на развитието на българската биоспелеология.

Цялата програма е на сайта на музея, каза още д-р Желязкова. Самата тя се анимава с имунната система на прилепите.Още за развитието на българското пещерно дело и изследването на пещерите от гледна точка на науката слушайте в разговора на Мая Данчева с д-р Виолета Данчева.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.