Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На празника на музиката Софийската опера представя Валкюра във Фюсен

6
Полетът на Валкюрите
Снимка: Росица Кавалджиева

През 2015 г. Софийската национална опера осъществи нещо изключително – постави за първи път опери от Рихард Вагнер в сърцето на Бавария, на 90 км от Мюнхен, където могъщият покровител на гениалния германски композитор – крал Лудвиг II, е мечтаел да построи вагнеровия оперен театър.

Това място, към което кралят е гледал от прозорците на приказния си замък Нойшванщайн, е на отсрещния бряг на езерото Форгензее, в стария баварски град Фюсен. През 1999 г. по оригиналните проекти, но в осъвременен вид тук е построен театър – Фестшпилхаус Нойшванщайн. В него ежегодно се представя мюзикълът “Лудвиг II“, който разказва за романтичната и трагична съдба на владетеля, наричан “приказния“ крал.

200 г. след рождението на Рихард Вагнер нещо вълшебно сякаш отново се събужда и търси начин да се осъществи. През 2014 г. големият български режисьор и визионер акад. Пламен Карталов пристига във Фестшпилхаус Нойшванщайн на път за Залцбург. Датата е 15 август, празникът Голяма Богородица. Поглеждайки над дълбоките води на езерото, към високите алпийски скали отсреща, между които е “кацнал“ приказният замък сред вековни гори и буен планински водопад, Маестрото решава да осъществи мечтата на Лудвиг II и в театъра да се играят вагнерови опери.

През 2015 г. Софийската национална опера представи тук с триумфален успех пред вагнерианци от цял свят първата българска постановка на цялата тетралогия “Пръстенът на нибелунга“ от Вагнер. В последната вечер точно над замъка се появи двойна дъга, като две половини на пръстен. “Сякаш Лудвиг II и Вагнер благославят тази постановка“, коментираше развълнувано публиката, излязла в антракта пред театъра, на брега на езерото Форгензее.

Кметът на Фюсен Паул Якоб изрази мечтата си това изключително събитие да прерасне в традиционен Вагнеров фестивал във Фестшпилхаус Нойшванщайн. Ето че Софийската национална опера отново е тук, водена от маестро Пламен Карталов, с новата си постановка на операта “Валкюра“. Казват, че не 5-то или 10-то издание на един фестивал е най-важното за превръщането му в традиция, а второто! Да пожелаем “На добър час“ на спектаклите на Софийската национална опера на Втория Вагнеров фестивал във Фестшпилхаус Нойшванщайн, които предстоят на Празника на музиката 1-и октомври и на 3-и октомври!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия