Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова: Нови ядрени мощности може да заменят въглищните централи

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

"Когато се планира един такъв важен отрасъл като енергетиката, трябва да гледаме дългосрочно и последователно". Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

"Всичко превръщаме във вътрешнополитическа борба. Това е много сериозен стратегически и дългосрочен проблем, който ние не можем да решим. Когато не можеш да решиш по-сериозният проблем - каква е енергийната стратегия и план за развитие на България, тогава се свежда до моменти, в които взимаме решения в последния момент, без необходимите обсъждания с всички засегнати страни", коментира тя. 

Евродепутатът каза, че напълно разбира протестите и необходимостта от това, че в един момент хората трябва да изразят своите искания и несигурност, която идва от страна на държавата. Нормално е те да искат дългосрочна визия и план за сектора, категорична бе тя. И напомни, че необходимостта тези териториални планове да бъдат завършени е от повече от 3 години
"Това е едно изискване, за да получим едни средства от страна на европейските институции за регионите, в които има сериозна заетост и зависимост от въгледобивната индустрия. През 2019 г. България беше определена като вторият най-голям бенефициент по тези средства. Тук проблемът не са само исканията на хората, които са на улицата в момента. Исканията не са едни 1,3 млрд. евро, които ще получат, но те искат да знаят каква е стратегията за развитие на сектора. Хората искат ясен план. Искат да знаят сроковете. Искат да знаят какви ще са необходимостите. Те искат ясно и сигурно енергийно бъдеще".
По думите й това не са политически въпроси, а стратегически такива, които засягат националната сигурност и независимостта на българската енергетика.

"За да имаш стабилен енергиен микс, който гарантира достъпни цени, е необходимо да имаш сериозно количество базови енергийни мощности. Това са природен газ, въглища и ядрена енергетика. България е една от държавите в региона, която е била водеща по отношение на развитието на ядрената енергетика. България винаги е възприемана като държава, която се търси като експертиза".

ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна, посочи тя и добави: "Ние ще намалим зависимостта си, ще намалим техният дял в енергийния микс. Но да не забравяме, че когато говорим за стратегически обекти, ние не можем да очакваме изцяло откъсване от тях. Тези стратегически обекти никога не губят своята стойност".

"Има едни въглищни централи, ние трябва да намалим нашата зависимост от тях. Но те трябва да бъдат заменени - 40% от енергийния микс е значителен. За да го направим това, ние моментално трябва да започнем изграждането на поне 2 нови блока", обясни Цветелина Пенкова в интервю за предаването "Неделя 150".

По думите й са необходими 2 нови работещи реактора до 2035 г. Те ще са допълнителни, които да заменят това, което взимаме от въглищните централи, посочи тя. Според нея след това в рамките на 30 години трябва да имаме 4 нови реактора. Евродепутатът отбеляза обаче, че развитието на един ядрен проект и пускането му в експлоатация трае между 12 и 15 години. Затова трябва да погледнем с какво разполагаме, подчерта тя и уточни:

"В АЕЦ "Белене" имаме изградена площадка. Там сме почти наполовина на този процес. Именно поради тази причина многократно настояваме, че това е проектът, който трябва да бъде развит". 

Според нея проектът може да бъде подпомогнат от страна на Франция. Не са много държавите, които могат да произведат такова оборудване, подчерта тя. По думите й обаче е нелепо да се отказваме от оборудване, което имаме и е изправно

Шенген

"България трябва да продължава да отстоява достойно и твърдо своята позиция", категорична бе Цветелина Пенкова. И още: 

"Мен ме притеснява реториката напоследък, че едва ли не правим реформи, които ни отварят вратите към Шенген. Това е нелепо и вредно за нашата държава. Тези реформи нямат нищо общо с критериите за присъединяването ни към Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили абсолютно всички технически критерии от 12 години. Това в момента е дискриминационна практика срещу български и румънски граждани и ние трябва да държим твърдо и ясно на своята позиция, че искаме да спрем този дискриминационен подход, а не да си слагаме допълнителни нови такива".  
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл и вижте във видеото. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.