Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Няма разкрити нови базови мощности, че тогава да кажем – от вас няма нужда!"

Енергетик: Протестът е за България. Независимата енергетика е последният бастион

"Протестът няма как да не бъде към политическата класа, защото те ни докараха до това "

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Пети ден и четвърта нощ остава блокиран пътят край Гурково.

"Духът на енергетиците си остава приповдигнат. С надежда да бъдем чути. Да бъдат разискани днес нашите искания. Този протест не е само за нашите заплати, нашите работни места и семейства. Този протест е и за България. Това е последният бастион – независима българска енергетика, който явно под натиск или нещо друго искат да бъде убит, да бъде раздробен. Много висока цена ще бъде заплатена впоследствие от всички нас, българите."

Това каза пред БНР Красимир Господинов от ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Не съм голям оптимист. Имаме достатъчно много преговори, достатъчно много разговори. Почти нищо не се направи. Всички наши искания бяха елиминирани. Плановете са пуснати без обсъждане. Обществено обсъждане – няма такова нещо. Нищо, което да гарантира устойчивата и дългосрочна работа на комплекса "Марица Изток" като цяло. Трябва да има някакъв компромис, но този компромис да почива само на общонационални интереси, а не за нечии, само", подчерта енергетикът.

Снимка: Стоян Радев

"Протестът няма как да не бъде политически, към политическата класа, защото те ни докараха до това да излезем на улицата. През годините. Нищо не се прави за енергетиката и никой не защитава енергетиката като цяло", смята Господинов.

В предаването "Преди всички" той определи нещата като "взривоопасни".

"Ние не сме кандърдисвани. Просто сме вътре в системата и виждаме за какво става въпрос. Това са базови мощности. Няма разкрити нови базови мощности, че тогава да кажем – от вас няма нужда!".

Снимка: БГНЕС
"Компромис няма да има. Ако правителството не приеме тези точки, които сме поставили, ще искаме оставката", категоричен бе работник от Маришкия басейн, който е на протеста на автомагистрала "Тракия". Пети пореден ден пътят остава затворен. 

"Няма как на това правителство да му пречи 3 март, да му пречат миньорите, да му пречат паметниците. Кое българско ще остане?", добави друг от протестиращите.

"30 години всичко се разрушава. Защо разрушаваме българската енергетика, земеделие, селско стопанство и металургия?", пита друг.

Цялото интервю, както и репортаж от протеста на магистрала "Тракия", чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работиха: Яна Боянова, Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.