Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Авторката Любляна Славенина и нейната "Хоризонтална осмица"

Снимка: Ангелина Грозева

Героинята Кая е в Италия на рождения си ден, останала сама, тя среща случайно един фотограф. Записва се на курсове по мода и среща любовта в две различни лица. Хоризонталните осмици са безкрайност, а безкрайността е финал с отворен край, но все пак е край. Книгата е с елементи от реални истории:

"За мен безкрайността е осмица скрита в различни форми, времена и хора. За тези хора пиша в сюжета, за всички преживени истини. Изборът между правилно и грешно е най-големият, пред който героинята ми ще се изправи. По тези пътеки, по които нямаме GPS, се срещаме с безкрайността, нашата лична такава. За да напиша книгата по цели денонощия съм чела за част от местата, които са описани в книгата, много от тях съм и посетила."

В книгата "Хоризонтална осмица" символ е безкрайността. Книгата е изпълнена и с много пътувания сякаш метафорично героинята пътува и към себе си.Интересни са съдбоносните кодове заложени в книгата и препратките между главите, осъзнаванията на знаци и символи на Кая.

Централна тема има и любовта. Цитат от книгата гласи: "Не можеш да се разминеш с някого, с когото те свързват невидими нишки".

Любляна Славенина в момента работи по превода на книгите си и по още 2 нови заглавия.

Повече чуйте в разговора с авторката Любляна Славенина.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.