"Разглеждам храната през призмата на културната антропология – това, което ме интересува е как се случва храненето като културен акт, какво споделяме през храната и как се формират вкусовете – казва доц. Евгения Кръстева-Благоева, преподавател в НБУ и автор на курса "Храна и култура", който сега се превръща в книжно издание.
"В първата част на изданието се дискутират проблеми като ритуалната храна и как религиите формират храненето, а във втората – бързата и бавната храна, храна и миграция, какво кара нашите мигранти да си носят хранителни продукти из целия свят – казва тя – Вкусът е локален и сега се връща тенденцията да купуваме храни от нашия регион, това се мисли като по-здравословно и по-домашно. Но вкусът в антропологичен аспект пресича индивидуалното и социалното. Той се формира в детския период и не се променя."
"Традиционните храни се преоткриват по различен начин днес – смята доц. Благоева – самата концепция за традиционна храна се трансформира. Не може да се каже коя е най-традиционната храна у нас, защото идеята за традиционност се променя с времето. Променя се всичко, културната среда, навиците"
Това, което не се променя обаче според доц. Благоева е ролята на кафенетата. "Те са основна характеристика на градската култура и в Европа и на Балканите Променят се като интериор меню и пространство, но социалната роля остава водеща. Ресторантът като място на свободното време също остава, там храната е само един от елементите".