Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японците възприемат своята митология като своя история

Братислав Иванов
Снимка: архив Братислав Иванов

Братислав Иванов, един от най-уважаваните познавачи на Япония, гостува в студиото ни с новата си книга за Япония в геополитически план:

"Обичта към природата, ценността на семейството - това свързва българите с японците. Япония често се асоциира с недотам добри неща от Втората световна война. Няма обаче признаци за неоимперски амбиции. Книгата започва от III-IV в. от създаването на първата държава, та до днес. Първите опити за контрол над територии е Корейския п-в, но след войната Япония няма никакви аспирация към Корея. На 16.12.22 е приета нова стратегия за национална сигурност на Япония, предвиждаща нанасяне на контраудари по чужда територия в случай на нападение. Иначе Конституцията силно ограничава военните действия, но сега се дава право на колективна самоотбрана и създаване на оръжия за контраудар.

Една страна се опознава с упорито изучаване на нейната история, култура, митология. Мнозина вярват и до днес, че династията е непрекъсната от Божествения внук, японците възприемат своята митология като своя история. Обстановката в Източноазиатския регион е много напрегната, има териториални спорове и с Корея, и с Китай, и с Русия. Документално, правото е на страната на Япония. В регионално отношение обаче, Япония не е първа сила, въпреки, че армията ѝ се класира на 4-5 място в света. Предатели на нацията в Япония няма. Японците определено са предани на родината и на императора, те казват, че всеки японец от раждането си, има неизплатим дълг към своята родина.

Технологичното развитие е водещо - във военен и в мирен аспект. Сега Япония има сериозна конкуренция в лицето на Китай и трябва да направи всичко възможно за своята сигурност. "Невъоръженият пацифизъм в реалността е покана към някой добре въоръжен съсед да нападне Япония" е казал първият премиер след войната. В Украйна Япония вижда себе си. "Лошият пример е заразителен", както казва един американски анализатор. Книгата оборва някои неверни писания, които се разпространяват в България, вкл. в списания, които претендират за научност. Има неверни твърдения и откровени измислици, появяват се статии за някакви "неоимперски амбиции". Когато пиша, забравям за личните си пристрастия, гарантирам за всяка дума, че е точна."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна