Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова

Зад маската на тютюнджийската кашлица се крият редица белодробни заболявания

| Интервю
Д-р София Ангелова
Снимка: Личен архив

"Хроничната обструктивна белодробна болест е едно заболяване с изключително важно социално значение. Това е болестта на пушачите. В България последното национално проучване на Националния център по обществено здраве към МЗ показва, че 39.4% от възрастното население в страната употребява тютюневи изделия", казва за "Нашият ден" д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

Тя допълва, че България е от страните, където около 10% от населението са болни от ХОББ. Но, ако се направи справка в НЗОК, само 100 000 се лекуват, което означа, че има много недиагностицирани болни.

Много е тревожна статистиката от Европа за нашите деца. 15-годишните и 16-годишните момичета са на първо място на Стария континент. А момчетата са на второ място след Хърватия.

"Голяма част от българските деца живеят в домове, в които се пуши. А тези деца науката показа и клиничните наблюдения, че в по-ранна възраст могат да развият ХОББ. Както и рискът от бронхиална астма при деца, които са подложени на въздействието на тютюнев дим", посочва пулмологът.

Зад тютюнджийската кашлица, зад нейната маска, се откриват редица заболявания, включително и ХОББ. Хроничната кашлица, която не отминава повече от 8 седмици, говори за проблем, който трябва да се провери при специалист по белодробни болести. Кашлицата не трябва да се пренебрегва, както и другите типични симптоми на ХОББ като затруднено дишане, стягане в гърдите и отхрачване на секрет.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.